Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren stack hål på 77-åringens luftstrupe

Den 77-åriga kvinnan skulle göra en rutinundersökning på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Sjukhusbesöket slutade med att läkaren av misstag skar ett hål på luftstrupen och detta upptäcktes inte förrän efter en vecka när kvinnan hade en extrem infektion eftersom både vätska och matrester kommit i kontakt med såret.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Den 77-åriga kvinnan skulle göra en rutinundersökning efter en lunginflammation och det höll på att kosta henne livet.

Vid provtagningen stack läkaren hål på kvinnans luftstrupe utan att märka det.

– Det var ett helvete kan jag tala om, säger kvinnan, som vill vara anonym.

Det var den 24 juli i år som det fatala misstaget begicks på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Kvinnan gjorde en undersökning efter att hon haft en lunginflammation under våren. Hon röntgades och de undersökte henne ordentligt.

– Och det gjorde de ju verkligen ordentligt, säger kvinnan lite trött. De fick för sig att jag hade något i halsen så då gick de ner genom näsan och ner i halsen.

Hål på luftstrupen

Det slutade med att läkaren av misstag skar ett hål på luftstrupen och detta upptäcktes inte förrän efter en vecka när kvinnan hade en extrem infektion eftersom både vätska och matrester kommit i kontakt med såret.

Kvinnans tillstånd förvärrades och när hon befann sig i stugan i Falkenberg blev tillståndet så allvarligt att hon fick besöka vårdcentralen där.

– Jag märkte att det var något fel när jag inte kunde prata på en vecka, säger kvinnan. Det var ett helvete kan jag tala om.

Hon hade då svullnat upp så mycket att hon fick en akutremiss till Borås lasarett och där opererades hon akut och därefter blev det en iltransport till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där de rättade till felet.

– Det handlade bara om minuter, säger kvinnan. När jag kom till Sahlgrenska fick jag skriva lappar eftersom jag inte kunde prata.

Kvinnan minns inte så mycket av händelsen för hon var i chock över det inträffade.

Aldrig sjuk

– Jag har aldrig varit sjuk i hela mitt liv, säger hon. Jag har aldrig legat på sjukhus och så kom allt detta. Allt skit på en gång. Det var lite väl mycket faktiskt.

Även om kvinnan genomgick en fasansfull tid så finns det ändå ljusglimtar.

– Det goda som hela händelsen förde med sig var att de upptäckte att jag hade en begynnande cancer på ena lungan vilket jag nu ska opereras för, säger kvinnan hoppfullt.

På Södra Älvsborgs sjukhus vill man inte kommentera händelsen förrän en utredning har gjorts.

– Det här är något som kan hända och det är beklagligt. Vi kommer givetvis att utreda det här, säger Lena Hedlund, läkarchef på öron-, näs- och halsmottagningen