Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter halsflussen – nu utvisas läkaren Mohamed

Mohamed Abou Eliwa, 35, kom till Sverige 2014. Med sig hade han sin fru Oksana Moroz, 37, och parets gemensamma barn Samar, 8, och Amir, 6.Foto: Privat
Mohamed började arbeta som undersköterska nära inpå ankomsten till Sverige.Foto: Privat

Nu är det klart: Läkaren och småbarnspappan Mohamed Abou Eliwa måste lämna Sverige.

En av anledningarna är att han fick halsfluss – samtidigt vädjar vårdcentralen efter hans kompetens.

– Jag jobbar och betalar skatt, de behöver mig som läkare, säger Mohamed.

I slutet av november 2017 skrev GT om läkaren Mohamed Abou Eliwa, 35, som riskerade utvisning – bland annat på grund av att han fått halsfluss och därmed missat jobb.

Mohamed är ursprungligen från Palestina och är därmed statslös – liksom sina barn. Hustrun Oksana är medborgare i Ukraina.

Mohamed började arbeta som undersköterska nära inpå ankomsten till Sverige i oktober 2014. Efter ett par år blev han erbjuden jobb på Oden Vårdcentral i Falköping, och skulle där få arbeta som läkarassistent – vilket skulle ta honom närmare en svensk läkarlicens.

Men snart uppstod problem – Migrationsverket upptäckte nämligen en miss som uppstått när Mohamed bytte jobb.

Mohamed började arbeta som undersköterska nära inpå ankomsten till Sverige.Foto: Privat

Advokaten: "Jobbat så fort han fått chansen"

I Migrationsverkets beslut står det att Mohameds senaste anställning påbörjades mindre än fyra månader innan han ansökte om arbetstillståndet – och att myndigheten därför avslår ansökan.

– Om du inte har hunnit jobba fyra månader, så utgör det en diskvalificeringsgrund för arbetstillstånd, kommenterade Mohameds advokat Mats Ekelöf då.

Enligt Mats Ekelöf har Mohamed dock arbetat fler än fyra månader på sin tidigare arbetsplats innan han ansökte om arbetstillståndet – och att han bytte för att kunna bli läkare.

– Han har varit väldigt duktig och velat jobba så fort han fått chansen. Jag tror till och med att han har jobbat i 16 månader totalt, sa advokat Mats Ekelöf.

Men det fanns ytterligare en anledning till att Mohameds arbetstillstånd inte förlängdes.

Mohamed Abou Eliwa, 35, kom till Sverige 2014. Med sig hade han sin fru Oksana Moroz, 37, och parets gemensamma barn Samar, 8, och Amir, 6.Foto: Privat

Migrationsverket: "Därför har vi inte tagit ställning"

Mohamed hade inte lyckats tjäna 13 000 kronor under februari 2017, vilket är ett minimikrav för att få ett arbetstillstånd. 

Mohamed fick nämligen halsfluss och var hemma sjuk – och tjänade därför bara cirka 9 000 kronor den månaden.

Enligt Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst, är sjukdom något som Migrationsverket kan ta hänsyn till om man inte uppnår kravet på 13 000 kronor, men då krävs det att det finns intyg som styrker att man varit sjuk, skrev Skaraborgs Läns Tidning den 27 november.

– Jag ser inte att den uppgiften kommit till vår kännedom och att man har därför inte har tagit ställning till det i ärendet, sa Pierre Karatzian till tidningen.

– Jag ser inte att den uppgiften kommit till vår kännedom, sa Pierre Karatzian på Migrationsverket.Foto: / MIGRATIONSVERKET

Det slutgiltiga beskedet

Nu har Mohamed fått ett slutgiltigt besked: Migrationsöverdomstolen beslutade den 20 december 2017 att han och familjen måste lämna landet senast den 17 januari.

– Migrationsverket har ju en lista på bristyrken där man i princip ska kunna få ett arbetstillstånd för att kunna komma hit och jobba. Där ingår bland annat läkare, säger advokat Mats Ekelöf och fortsätter:

– Det finns inga möjligheter att ändra på det här, det har varit uppe för prövning i alla instanser.

Mohamed: "Jag måste utvisas"

Det enda som återstår för Mohamed är nu att söka arbetstillstånd från utlandet – och om han och familjen inte är utanför Sverige den 17 januari riskerar de återreseförbud.

Mohamed Abou Eliwa är bedrövad över beskedet:

– Jag får inte överklaga. Jag måste utvisas, berättar han och fortsätter:

– Jag sover inte om natten. Men jag behöver jobba och kämpa på. Jag har två barn som jag måste tänka på.

Lena Thorstensson är verksamhetschef på Oden vårdcentral:

– Det är svårt att få tag i läkare. Han vill vara kvar och etablera sig, och det är guld värt för oss.

Hon tror att Mohamed kan få sin läkarlicens redan under 2018 – om han får komma tillbaka:

– Vi behöver honom i allra högsta grad. 

"Vill inte ha problem med polisen"

Vilket land familjen ska åka till är ännu inte helt klart, men det lutar åt Ukraina, där de bott tidigare. 

Småbarnspappan är tydlig med att han tänker lämna Sverige självmant:

– Jag vill inte ha problem med polisen. Jag har barn och jag vill inte att de ska bli traumatiserade, säger Mohamed – som trots att han är samarbetsvillig inte förstår varför han måste lämna Sverige.

– Jag har ju jobb och kontrakt. Jag jobbar och betalar skatt, de behöver mig som läkare.