Mohamed började arbeta som undersköterska nära inpå ankomsten till Sverige. Foto: PrivatMohamed började arbeta som undersköterska nära inpå ankomsten till Sverige. Foto: Privat
Mohamed började arbeta som undersköterska nära inpå ankomsten till Sverige. Foto: Privat
Mohamed Abou Eliwa, 35, kom till Sverige 2014. Med sig hade han sin fru Oksana Moroz, 37, och parets gemensamma barn Samar, 8, och Amir, 6. Foto: PrivatMohamed Abou Eliwa, 35, kom till Sverige 2014. Med sig hade han sin fru Oksana Moroz, 37, och parets gemensamma barn Samar, 8, och Amir, 6. Foto: Privat
Mohamed Abou Eliwa, 35, kom till Sverige 2014. Med sig hade han sin fru Oksana Moroz, 37, och parets gemensamma barn Samar, 8, och Amir, 6. Foto: Privat

Läkaren Mohamed fick halsfluss – ska utvisas

Publicerad

Läkaren Mohamed Abou Eliwa, 35, kämpar för att få arbetstillstånd i Sverige.

Men nu riskerar han och familjen att utvisas – trots att vårdcentralen han arbetar på vädjar efter hans kompetens.

En av anledningarna till utvisningen: Han fick halsfluss. 

– Jag jobbar med sådant här, men har aldrig sett något liknande, säger Mohameds advokat Mats Ekelöf. 

I oktober 2014 kom Mohamed Abou Eliwa, 35, till Sverige. Med sig hade han sin fru Oksana Moroz, 37, och parets gemensamma barn Samar, 8, och Amir, 6.

Mohamed föddes i Palestina och benämns som statslös av Migrationsverket. Han har bott i Ukraina i ett antal år, men valde att lämna landet på grund av kriget samt att han kände sig förföljd.

Mohamed sökte uppehållstillstånd i Sverige genom den svenska ambassaden i Kiev – men fick avslag.

– Vi överklagade beslutet, men när det blev krig i Ukraina flyttade vi till Libyen, berättar Mohamad och fortsätter:

– Vi var i Libyen i tre veckor, men det var krig även där.

 

LÄS OCKSÅ: Aliyya fick toppbetyg i alla ämnen – utvisas

 

Mohamed berättar att polisen tvingade familjen ut ur Libyen. De kom tillbaka till Ukraina, men stannade inte länge. Efter en kortare period i Polen hamnade de till slut i Karlskrona i Blekinge. Därefter sökte familjen asyl i Göteborg, närmare bestämt på Migrationsverket i Kållered.

Familjen måste lämna Sverige

– Migrationsverket i Göteborg sa att de skulle kolla på situationen på nytt, berättar Mohamed.

Han är från början utbildad läkare, och började arbeta som undersköterska nära inpå ankomsten till Sverige. Efter flera avslag på asylansökningar bestämde han sig för att söka arbetstillstånd – men här uppstod problem.

I Migrationsverkets handlingar framgår att Mohamed varit anställd hos Tranemo kommun sedan den 9 maj 2016, och att den anställningen skulle gälla till den 31 augusti 2018.

"Du har dock inkommit med ett nytt anställningsbevis från Västra Götalandsregionen där det framgår att du är anställt på heltid sedan 15 maj 2017. Din senast åberopade anställning har således inte påbörjats fyra månader innan din ansökan inom", står det att läsa i ett dokument från Migrationsverket daterat den 21 oktober 2017. I samma handling framgår att myndigheten beslutar att avslå ansökan om arbetstillstånd, och att hela familjen måste lämna landet.

 

LÄS OCKSÅ: Har toppjobb på Volvo – nu utvisas Khaled, 39

 

Advokaten: "Förbannat märkligt"

Mohameds advokat Mats Ekelöf kommenterar:

– Om du inte har hunnit jobba fyra månader, så utgör det en diskvalificeringsgrund för arbetstillstånd. 

Han framhåller att Mohamed dock har arbetat fler än fyra månader på samma arbetsplats innan han ansökte om arbetstillståndet – och nu kritiserar han Migrationsverkets beslut:

– Det tycker jag är förbannat märkligt. Han har varit väldigt duktig och velat jobba så fort han fått chansen. Jag tror till och med att han har jobbat i 16 månader totalt, säger han och fortsätter:

– Jag jobbar med sådant här, men har aldrig sett något liknande.

Nu riskerar han och familjen att utvisas, trots att vårdcentralen han arbetar på vädjar efter hans kompetens.Foto: Privat

Den nya anställningen handlade om Oden Vårdcentral i Falköping – och enligt Mohamed sa Migrationsverket till en början att det var okej att han bytte arbetsplats:

– Jag pratade med Migrationsverket i Borås, och de sa att jag fick byta arbetsgivare. Jag frågade om jag skulle få papper på det, och de sa att jag skulle få det. Men jag fick inga papper, berättar Mohamed. 

Vårdcentralens vädjan: "Stor brist"

Anledningen till att Mohamed tog jobbet på Oden vårdcentral var att skulle få arbeta som läkarassistent – vilket tar honom närmare en svensk läkarlicens. 

Den 9 november 2017 skickades ett yttrande från Oden vårdcentral till Migrationsverket, där verksamhetschef Lena Torstensson förklarar behovet av den kompetens som Mohamed besitter:

"I Västra Götalandsregionen råder stor brist på läkare, inte minst avseende specialister inom gynekologi och obstetrik samt allmänmedicin. Därför bedriver vi som arbetsgivare olika typer av arbetsmarknadsinsatser för att stötta de nyanlända läkare som kommit till vår region för att de ska få svensk legitimation och bli framtida medarbetare", står det att läsa i yttrandet, där man även anger att Mohamed deltar i språkutbildning för utländska läkare.

 

LÄS OCKSÅ: Fick 460 kronor för lite i lön – nu utvisas han

 

En annan del av yttrandet lyder:

"Mohamed Abou Eliwa har visat att han är en duktig och lojal medarbetare, han är omtyckt av patienter och arbetskamrater. Familjen har etablerat sig i Falköping, barnen går i skolan och frun kommer få arbete i kommunen som ekonom efter sina svenskstudier".

Advokaten: "Det är beklagligt"

Det finns ytterligare en anledning till att Mohamed riskerar utvisning:

"Vidare konstaterar Migrationsverket att anställningen hos Tranemo kommun inte heller ska kunna ligga till grund för ett arbetstillstånd, då din lön i februari 2017 understeg försörjningskravet på 13 000 kronor", står det att läsa i handlingen daterad den 21 oktober 2017.

Mohamed förklarar att han fick halsfluss i februari, och tjänade därför bara drygt 9 000 kronor.

Advokat Mats Ekelöf kritiserar nu att Migrationsverket använder det som ett skäl till avslag på hans ansökan:

– I hans fall var det helt enkelt så att han var sjuk. Då fick han inte tillräckligt med lön. säger Mats och fortsätter:

– Då var han asylsökande. Han var därmed inte folkbokförd vilket gjorde att han inte kunde få sjukersättning.

Advokat Mats Ekelöf menar att Mohamed borde fått dagersättning från Migrationsverket.

– Det finns bekräftat att han var sjuk, det var en seriös arbetsgivare, säger han och fortsätter:

– Det är beklagligt, då hänger man löst om man blir sjuk. Det finns regler om att man ska ta hänsyn till särskilda skäl. Det har man inte gjort här.

 

LÄS OCKSÅ: Hela Jörgens familj utvisas till Kosovo

 

Enligt Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst, är sjukdom något som Migrationsverket kan ta hänsyn till om man inte uppnår kravet på 13 000 kronor, men då krävs det att det finns intyg som styrker att man varit sjuk, skriver Skaraborgs Läns Tidning.

– Jag ser inte att den uppgiften kommit till vår kännedom och att man har därför inte har tagit ställning till det i ärendet, säger Pierre Karatzian, till tidningen. 

Mohamed: "Jag har kämpat så mycket"

Nu återstår att se om Migrationsverkets beslut kommer kunna överklagas:

– Om han får avslag i migrationsdomstolen finns det möjligt att överklaga, men då krävs prövningstillstånd, förklarar advokat Mats Ekelöf.

Han fortsätter:

– Då beslutar man om målet ska tas upp av Migrationsöverdomstolen. Det kan man göra om det antingen inte har funnits ett liknande fall tidigare, eller om man ser att ett rättegångsfel har begåtts.

Mohamed hoppas nu att familjen ska få stanna:

– Jag började lära mig svenska redan från början. Jag har kämpat så mycket och hittade jobb som undersköterska. Efter det hittade jag jobb som läkarassistent, säger han och fortsätter:

– Sverige behöver läkarna. Jag förstår inte det här.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER