Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren Mikael Nordfors stoppas: ”Grovt oskicklig”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
”Analdoktorn” Mikael Nordfors blir av med sin läkarlegitimation efter flera anmälningar. (Bild från 2003).
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

I två decennier har läkaren Mikael Nordfors, känd som ”analdoktorn”, utfört behandlingar som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet.

Nu blir han av med sin läkarlegitimation.

”Mikael Nordfors har varit både grovt oskicklig i sin yrkesutövning som läkare och visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket. Hans legitimation som läkare ska därför återkallas”, skriver Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, i sitt beslut.

Mikael Nordfors, 62, är en förespråkare av olika alternativmedicinska metoder och har en bakgrund på Vidarkliniken som bedrev vård på antroposofisk grund.

Han fick svensk läkarlegitimation år 1997. Under 2000-talet blev han rikskänd som ”analdoktorn”, sedan han redan 2003 varnats av Hsan på grund av en kontroversiell anusmassage.

Därefter har han arbetat i både Norge och Danmark och även där fått disciplinpåföljder. I Norge inledde han en privat relation med en patient och i Danmark fråntogs han sin legitimation sedan han punkterat en patients lunga. Enligt patienten hade han också betett sig opassande genom att luta sitt huvud mot hennes axel och flera gånger ta på hennes lår.

Behandlade borrelia med Antabus

I september 2019 kom en patient med ambulans till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Patienten hade ett BMI på 13 – under 18,5 räknas som undervikt – och var i mycket dåligt skick.

Han hade behandlats av Mikael Nordfors för neuroborrelios, alltså borrelia som nått nervsystemet. Behandlingen bestod bland annat av Antabus, ett avvänjningsmedel i samband med alkoholmissbruk som kan ge biverkningar i form av depressivitet och psykotiska reaktioner.

Patientens föräldrar hade betalat sammanlagt 350 000 kronor för behandlingen.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som redan hade ett pågående ärende av Mikael Nordfors behandling av elva patienter med ozon. Han hävdar att ozonbehandling är bra mot bland annat kronisk trötthet och borrelia, men behandlingen är inte godkänd i Sverige.

En av hans patienter, som behandlats intravenöst, insjuknade efter behandlingen och blev sängliggande.

I samtliga fall hade Mikael Nordfors brustit i sin journalföring och i att utreda patienternas symtom som i flera fall var allvarliga. Det har även framkommit att han sålt en apparat för ozonbehandling till en patient för 17 000 kronor.

Spred falska uppgifter om covid-19

I november 2019 anmälde Ivo Mikael Nordfors till Hsan. I anmälan skrevs bland annat:

”Ivo anser att förfarandet att sälja medicinteknisk utrustning avsedd for behandling utan stöd av vetenskap och beprövad erfarenhet till enskilda är uppenbart olämpligt”.

Under pandemin har Mikael Nordfors också spridit falska uppgifter, något som Expressens Karin Sörbring tidigare avslöjat. På Youtube har han rekommenderat behandling av covid-19 med antibiotika och hydroxiklorokin och till Expressen hävdade han att man kan minska dödligheten med 95 procent om man ”slår ihop alla de behandlingar som använts med framgång i resten av världen” såsom kosttillskott och ozonbehandling.

Enligt Ivo finns en risk att människor som tar del av hans budskap börjar självmedicinera.

”Det uppstår därmed också en risk för att personer som fått felaktig information om behandling av sjukdomen avstår från att söka adekvat sjukvård trots behov och därmed kan bidra till ytterligare smittspridning.”

Mikael Nordfors har försvarat sig i en rad inlagor till Hsan. Sammanfattningsvis hävdar han att ozonbehandlingen utgör ”vetenskap och beprövad erfarenhet” och att Ivo inte har bevisat sina påståenden.

Men Hsan går alltså på Ivos linje och återkallar hans legitimation. Beslutet, som fattades den 3 september, gäller omedelbart men kan överklagas till förvaltningsrätten.

GT/Expressen har sökt Mikael Nordfors som inte vill kommentera.

USA inför vaccinkrav för vissa företag: