Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren anmäls för vaccin- lögner: ”200 piloter har dött”

”Vaccinet går över till fostret” • ”Man kan få missfall” • Barnmorskan svarar
Ivo har fått in två olika larm om mannen.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN
Läkaren ska enligt anmälan ha sagt att ”väldigt många gravida kvinnor fött döda barn på grund av covid-vaccin”.

När en gravid kvinna kom till en klinik i Göteborg fick hon inte bara hjälp med sin vaxpropp.

Läkaren, berättar kvinnan och hennes sambo i en anmälan till Ivo, sa under besöket till henne att ”väldigt många gravida kvinnor fött döda barn på grund av covid-vaccin”, och att ”200 piloter dött av vaccinet”. 

Det var i slutet av januari i år som en kvinna besökte en öron-näsa-hals-mottagning i Göteborg.

”Döm om hennes förvåning och även min, när hon kommer hem och berättar att (läkaren) berättat för henne hur farligt det är för gravida kvinnor att ta covid-vaccin”, skriver hennes sambo i en anmälan till inspektionen för vård och omsorg. 

Den manliga läkaren ska också ha gett henne en lapp, som hänvisade till att läsa på om vad advokat Reiner Fuellmich, Dr McCullogh, Dr Tenpennny och Dr Malone sagt om vaccinet. Samtliga är kända för oriktiga påståenden och konspirationsteorier kring coronavaccinet och pandemin. McCullogh och Malone har exempelvis båda varit med i på senare tid tungt kritiserade avsnitt i Joe Rogans podcast. 

”Trodde på allvar inte att en svensk läkare med lång erfarenhet på fullaste allvar kan sitta och sprida sådana foliehattsteorier och anti-vaccin-propaganda”, skriver anmälaren.

Påstått att vaccin innehåller batterisyra

Han och kvinnan uttrycker en oro för att fler kan få höra samma saker från läkaren, och att det kan leda till att personer undviker coronavaccinet. 

”Att som läkare sprida falsk information som dessutom skulle kunna leda till att fler människor blir allvarligt sjuka och i värsta fall dör är direkt olämpligt och dessutom farligt”, går att läsa i anmälan. 

Nyhetsbyrån Siren skriver att det tidigare kommit in tips från en person som driver kliniken, om att läkaren sagt till patienter att covid-19 är ett ”massmedialt påhitt” och att coronavaccinet ”innehåller batterisyra”.

Tipsaren uppgav då, i september förra året, att man pratat med läkaren om detta utan framgång, och att läkaren då ansågs utgöra en allvarlig patientsäkerhetsrisk. 

Mottagningen har pausats

Enligt verksamhetschefen på kliniken bedriver läkaren sin verksamhet i egen regi, som inhyrd i ett rum på kliniken. 

”Vi har fått information om Ivo-ärendena och har i samråd med läkaren pausat hans mottagning i väntan på Ivo:s utlåtande”, skriver verksamhetschefen i ett mejl.

”Vi står inte alls bakom negativa uttalanden om vaccinationer utan har under hela pandemin följt de riktlinjer och rekommendationer som angivits och uppmuntrat till ökad vaccinationstäckning”. 

Läkaren berättar om vaccin och gravida

Karin Pettersson om hur vaccinet skyddar den gravida och det ofödda barnet