Läkare varnar: Håll era bebisar hemma

Läkare på Skaraborgs sjukhus uppmanar föräldrar att hålla sina spädabarn hemma.
Foto: ROBIN ARON
RS-viruset drabbar i första hand små barn.

Nu varnar läkare för det besvärliga RS-viruset – som är extra intensivt i år.

Småbarnsföräldrar uppmanas att hålla sina bebisar hemma för att undvika smittan.

– Var restriktiv fram till april, säger barnläkaren Maartje Wijers på Skaraborgs sjukhus i Skövde till Skaraborgs Läns Tidning. 

När vuxna och äldre barn smittas av RS-virus får de oftast en vanlig förkylning. Men små barn kan bli riktigt sjuka och ibland behöver de vårdas på sjukhus.

Nu är RS-viruset här och det verkar bli en intensiv säsong.

– Ungefär vartannat år blir mer intensivt nationellt sett och i år är en intensiv säsong. Det innebär att fler små barn drabbas men även äldre, säger Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Barnläkare uppmanar nu småbarnsföräldrar att i möjligaste mån hålla sig hemma med sina bebisar och särskilt undvika folksamlingar.

"Inte värt risken"

– Försök så långt det är möjligt att inte besöka köpcentrum, mataffärer och lekland och undvik bussar och flygplan med mera för att slippa smittas. Och håll, om det går, din nyfödda hemma. Tar man med sig sin lilla ut och shoppar riskerar man att få vistas på sjukhus i flera dagar, ibland veckor. Tro mig, det är inte värt den risken, säger Maartje Wijers, barnläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde, till SKLT.


LÄS MER: Läkare varnar för RS-viruset – ökar 


RS-viruset har märkts av i flera delar av Sverige den senaste månaden. I mitten av december hade 317 personer diagnostiserats med RS-viruset – jämfört med 51 personer samma tidpunkt året innan.

"Var försiktig med folksamlingar"

På barnakuten i Norrköping har man haft många fall på sisone, BB på Västmanlands sjukhus har infört besöksförbud för syskon upp till 15 år och i Värmland uppmanar smittskyddsläkaren Ingemar Hallén förkylda vuxna att hålla sig på avstånd från små barn.

– Jag vill inte avråda från släktträffar men större folksamlingar kan man vara lite försiktig med, säger han till NWT.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigaste av allt att ha god handhygien.

– Storasyskon som kan ha en förkylning behöver inte pussa på minstingen och man kanske inte heller ska ta med sig de minsta barnen till dagis om det går att undvika, säger Mia Britting.

RS-virus fortsätter in på våren

RS-viruset ger snuva, hosta och feber, och barn under ett år kan få svårt att äta när näsan är täppt. Maartje Wijers på Skarborgs sjukhus uppmanar föräldrar att söka vård för barnet när det inte orkar dricka eller har svårt att andas.

Säsongen för RS-viruset pågår ett tag framöver.

– Jag rekommenderar småbarnsföräldrar att vara restriktiva fram till april, eller i varje fall i slutet av mars, säger Maartje Wijers till SKLT.

Det här är RS-viruset

RS står för respiratoriskt syncytievirus och är ett virus som smittar lätt.

Börjar ofta som en vanlig förkylning, med syntom som hosta, snuva och lindrig feber.

Barn upp till ett år kan bli riktigt sjuka med ansträngd hosta, svårt att andas och segt slem.

Infektionen brukar vara längre än en vanlig förkylning, upp till en månad.

Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.

Smittar bland annat genom direktkontakt med en sjuk person eller genom kontakt med föremål en sjuk person nyst på eller varit i kontakt med.

Källa: 1177, rsvirus.se

Så skyddar du ditt barn

Undvik att du eller ditt barn smittas genom att tvätta händer ofta och gärna använda handsprit.

Hosta och nys inte rakt ut eller i handen. Använd armvecket eller en näsduk.

De som själva är förkylda bör undvika att pussa och krama barnet.

Höll barnet borta från folksamlingar i förkylningstider,

Om barnet har lindriga besvär kan du bland annat ge barnet näsdroppar med koksaltlösning, höja huvuddelen på sängen, ge barnet mat och dricka oftare och ge febernedsättande medicin.

Riskgrupper bör söka vård direkt. Till exempel barn yngre än två månader, barn födda mer än fem veckor för tidigt och barn under två år med kronisk lungsjukdom, hjärtsjukdom eller neurologisk sjukdom.

Källa: 1177, rsvirus.se