Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare utreds av polis – tas ur tjänst

”Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass” sa Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister i februari.
Ivo har kommit fram till att läkaren utfärdat en mängd falska coronaintyg, baserat på testresultat som aldrig analyserats.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Läkaren anställdes av Sahlgrenska universitetssjukhuset den 22 mars, enligt GP.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Läkaren misstänks för att ha utfärdat falska coronaintyg till ett hundratal patienter och utreds av både Ivo och polisen, efter en granskning av GP.

Han fick då sparken – men fick ett nytt jobb på Sahlgrenska.

Efter GP:s artikel på tisdagen har läkaren nu tagits ur tjänst, skriver DN.

– Och vi ser naturligtvis allvarligt på detta. Och under tiden vår personalutredning pågår har vi bedömt att den här personen inte ska vara i tjänst, säger Mathias Alviduis, verksamhetschef till DN. 

Tidigare i år rapporterade Göteborgs-Posten om hur en läkare på kliniken Husdr.se i Göteborg utfärdat coronaintyg utifrån pcr-test som aldrig analyserats. 

Personer fick alltså intyg på att de inte var sjuka i covid-19, trots att detta aldrig kontrollerats.

Händelserna ledde till att Ivo inledde en utredning, som kom fram till att uppgifterna stämde. Läkaren fick då sparken från sitt jobb på Södra Älvsborgs sjukhus.

Också polisen utreder fallet. Trots att läkaren riskerar att åtalas för flera fall av bedrägeri och osant intygande fick han ett nytt jobb – på Sahlgrenska sjukhuset, vilket GP avslöjade på tisdagen.

Chefen: Har gjort bakgrundskontroll

Mathias Alvidius, verksamhetschef på sjukhuset, sa då till tidningen att man, enligt hans uppgifter, ”har gjort den typ av bakgrundskontroller man alltid gör vid anställning”.

Men det var inte förrän GP kontaktade Sahlgrenska som ett personalärende inleddes.

– Utifrån den information jag har är jag tveksam till att vi har känt till omfattningen och detaljer kring de här sakerna, det är så mycket jag vet för närvarande, sa Alvidius till tidningen då.

På onsdagen skriver DN att läkaren tagits ur tjänst på Sahlgrenska.

– Och vi ser naturligtvis allvarligt på detta. Och under tiden vår personalutredning pågår har vi bedömt att den här personen inte ska vara i tjänst, säger Mathias Alviduis, verksamhetschef till DN. 

Utredningen väntas ta ett par veckor. 

Leverantör av coronautrustning förvanskade intyg

En storleverantör av coronautrustning ändrade i en testrapport av sin egen skyddsutrustning. Bland annat blev icke godkända skyddsförkläden plötsligt godkända i den redigerade rapporten.