Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare utfärdade falska coronaintyg – åtalas

(Bilden har ingenting med kliniken att göra).
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
(Bilden har ingenting med kliniken att göra).
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Läkaren utfärdade falska coronaintyg på kliniken i Göteborg – trots att provresultaten aldrig ens hade analyserats.

Nu åtalas mannen för bland annat bedrägeri, uppger P4 Sjuhärad.

I början av året avslöjade GP att en privat läkarklinik i Göteborg – Husdr.se – utfärdat intyg om negativa provsvar för covid-19.

Kunderna betalade över 2 500 kronor för att få svar inom två timmar – men i själva verket skickades PCR-testerna aldrig på analys. Det har laboratorierna som kliniken påstod sig samarbeta med bekräftat.

Den ansvarige läkaren på kliniken var vid tidpunkten även anställd på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, och efter avslöjandet inledde sjukhuset en internutredning. Det slutade med att läkaren fick sparken. 

Till del för att läkaren inte informerat sjukhuset om sitt engagemang i kliniken, men också för att man ansåg att läkaren – genom utfärdandet av de falska covidintygen – förbrukat sitt förtroende. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell beskrev utfärdandet av de falska intygen som allvarligt.

– Då bryter man ju mot de grundläggande reglerna som finns för att driva hälso- och sjukvård i Sverige, sa han i en kommentar till GP.

Kan få fängelse

I slutet av januari gjorde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en anmälan till Åklagarmyndigheten om att läkaren borde åtalas.

Ivo bedömer att läkaren kan ha gjort sig skyldig till osant intygande och bedrägeri. ”Med hänsyn till att han har missbrukat sin tjänsteställning så ska brottet anses som grovt”, skriver Ivo i sin åtalsanmälan. Det uppger Läkartidningen.

Kammaråklagare James von Reis, som nu väckt åtal, säger till P4 Sjuhärad att han kommer att yrka på fängelse.

– Det är framför allt att jag tycker det är elakartat att öppna sådan här verksamhet och rikta den mot allmänheten mitt under pågående pandemi, som han på något sätt har profiterat på.

Läkaren nekar till brott.