Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkare tappade byxorna – under pungoperation

Läkaren bestämde sig för att utföra ett ingrepp på plats. Foto: SHUTTERSTOCK
Patienten har anmält händelsen till Ivo. Foto: SANNA WIKSTRÖM

En man i 30-årsåldern uppsökte vårdcentral för att rådfråga om en knöl han hade på pungen. Läkaren bestämde sig för att utföra ett ingrepp på plats – något som mannen, med facit i hand, är starkt kritisk till.

"Det har orsakat mig depression och stor ångest, förstört mitt liv", skriver han i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Händelsen inträffade på en vårdcentral i Göteborg i februari förra året. Mannen uppsökte vårdcentralen för att få en professionell bedömning av en fettknöl som han hade under huden på pungen.

Fettknölen orsakade inte mannen något besvär, men den hade växt sig större under det halvår som gått sedan han upptäckte den. 

Enligt mannens anmälan till IVO, gjorde läkaren en kort undersökning innan han konstaterade att fettknölen högst sannolikt inte var elakartad, men att den gick att avlägsna med hjälp av ett enkelt kirurgiskt ingrepp.

Men ingreppet visade sig vara mer problematiskt än vad läkaren först gav vid handen.

Läkarens byxor hasade ner

I sin anmälan skriver mannen:

"Det upplevdes som om läkaren såväl sköterskan var lite desorienterade [...] lngreppet blir utdraget, läkaren gör ett djupare och bredare snitt då han inte får ut fettknölen från pungen [...] Jag märker att [...] läkaren blir alltmer stressad."

Mannen anmärker även på läkarens klädsel. Han bär vanliga jeans, som hasar allt längre ner under ingreppet.

"Han blir till slut tvungen att be sköterskan ta upp byxorna på honom."

När läkaren fått ut fettknölen blöder det enligt mannen kraftigt från det igensydda såret. Så pass att han senare samma dag är tvungen att uppsöka sjukvård igen, då det blöder genom hans kläder. 

"Förstört mitt liv"

I anmälan skriver mannen vidare att han sedan ingreppet har uppsökt läkare vid ett antal tillfällen, då han upplever ett flertal besvär:

"Kraftig känselbortfall, smärta, värk och obehag. Orsakat mig depression och stor ångest, förstört mitt liv."

När mannen senare har bett om journalutdrag, ska läkarens ingrepp inte ha funnits noterade.

I sitt ställningstagande skriver IVO att läkaren brustit i att ge sakkunnig och omsorgsfull vård vid vårdtillfället.  

Borde ha remitterats

Fem månader efter ingreppet träffade mannen en urolog. Men de symtom som han hade då bedömdes inte bero på komplikationer efter operationen på vårdcentralen, skriver IVO.

I sitt svar på mannens anmälan, uppger läkaren att han var väl insatt i den teknik som användes vid borttagandet av fettknölen. Och att han skulle han ha remitterat mannen till en kirurg, om han hade misstänkt att det rörde sig om en djupare liggande förändring.

Läkarens arbetsgivare anser dock att det var ett misstag att genomföra operationen på vårdcentralen. I stället skulle patienten ha remitterats till en urolog, skriver man i sitt yttrande till IVO. 

Vårdcentralen uppger vidare att man kommer att se över sina rutiner för operation, klädsel och hygien.