Kvinnans smärtor blev bara värre och värre - och ett halvår efter att hon sökt hjälp första gången tvingades hon söka vård akut. Då upptäcktes en 17 centimeter stor tumör i kvinnans mage. Kvinnans dotter har anmält läkarmissen: "Jag anser att hon fick gå alldeles för länge och att hon blev så dålig som hon blev. Hon var tvungen att komma in akut, det blev olidligt till slut." OBS: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jan Wiriden
Kvinnans smärtor blev bara värre och värre - och ett halvår efter att hon sökt hjälp första gången tvingades hon söka vård akut. Då upptäcktes en 17 centimeter stor tumör i kvinnans mage. Kvinnans dotter har anmält läkarmissen: "Jag anser att hon fick gå alldeles för länge och att hon blev så dålig som hon blev. Hon var tvungen att komma in akut, det blev olidligt till slut." OBS: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jan Wiriden

Läkare missade stor tumör – flera gånger

Publicerad

En kvinna sökte flera gånger hjälp för sina magsmärtor på sin vårdcentral i Falkenberg.

Men smärtorna blev bara värre och ett halvår senare fick hon åka in akut till sjukhuset. Då kom chockbeskedet - hon hade en 17 centimeter stor tumör i magen.

Nu får läkaren kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

– Det var allvarligt. Hade hon inte kommit in akut när hon kom in, så hade tumören till slut tagit död på henne. Den växte väldigt snabbt, säger kvinnans dotter till GT.

Det var i juli 2011 som kvinnan sökte hjälp för sina magsmärtor på en vårdcentral i Falkenberg. Hon hade i många år tagit Losec för ett litet magsår, men den här smärtan kändes annorlunda.

Kvinnan fick genomgå en gastroskopi, en undersökning av magsäck, matstrupe och tolvfingertarm, och ordinerades av läkaren att ta mer Losec.

Ungefär tre månader senare uppsökte hon vårdcentralen igen då smärtan blivit värre. Dessutom hade hon förlorat aptit och gått ner i vikt. I mitten av november genomförde man ännu en gastroskopi och även en undersökning av tjocktarmen.

"17 centimeter stor tumör"

I början av december kontaktade kvinnan återigen vårdcentralen då smärtan var ännu värre och en svullnad hade uppkommit. Hon remitterades för en skiktröntgen. Veckor gick och hon hann bli sämre. När hon ringde till sjukhuset svarade de att hennes röntgen inte hade prioriterats eftersom den inte var akutmärkt. Hon kontaktade vårdcentralen och läkaren ordinerade henne smärtstillande och sa att det inte var någonting farligt.

I januari fick kvinnan åka in akut till sjukhuset. Då kände en läkare på hennes mage och upptäckte en tumör som var 17 x7 x14 centimeter stor. Kvinnan hade själv känt tumören tidigare och påpekat det för sin läkare på vårdcentralen.

"Olidligt till slut"

Kvinnans dotter valde att anmäla läkarmissen till Socialstyrelsen, och inspektionen för vård och omsorg (IVO) tog över fallet 2013.

Hon menar att den missade tumören orsakade mycket onödigt lidande för hennes mamma.

– Jag anser att hon fick gå alldeles för länge och att hon blev så dålig som hon blev. Hon var tvungen att komma in akut, det blev olidligt till slut, säger hon.

I sin anmälan påpekar hon att det var under all kritik att läkaren inte la ner vikt på att känna på hennes mage.

"Läkaren får kritik"

Nu får läkaren kritik av IVO. Man anser att läkaren borde ha utfört en ny undersökning och påskyndat skiktröntgen, när kvinnan kontaktade vårdcentralen i december och kände sig sämre. "IVO finner därmed att vård och behandling inte har skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet", skriver myndigheten i sitt beslut.

I läkarens yttrande står det att man i första hand inte misstänkte cancer och att buken undersökts utan att man kände några resistenser. Samtidigt erkänner läkaren att, men facit i hand, skulle patienten ha remitterats till akutmottagningen i december.

Tumören växte fort och tillståndet var ett tag väldigt allvarligt för kvinnan. Men i dag mår hon bra.

– Fel hade läkaren ju gjort, och det visade ju deras beslut också. Eftersom mamma blev bra så känner vi att det inte finns någon anledning att tjabba mer. Nu lägger vi det bakom oss, säger kvinnans dotter.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER