Läkare missade stor tumör – flera gånger

Kvinnans smärtor blev bara värre och värre - och ett halvår efter att hon sökt hjälp första gången tvingades hon söka vård akut. Då upptäcktes en 17 centimeter stor tumör i kvinnans mage. Kvinnans dotter har anmält läkarmissen: "Jag anser att hon fick gå alldeles för länge och att hon blev så dålig som hon blev. Hon var tvungen att komma in akut, det blev olidligt till slut." OBS: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Jan Wiriden

En kvinna sökte flera gånger hjälp för sina magsmärtor på sin vårdcentral i Falkenberg.

Men smärtorna blev bara värre och ett halvår senare fick hon åka in akut till sjukhuset. Då kom chockbeskedet - hon hade en 17 centimeter stor tumör i magen.

Nu får läkaren kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

– Det var allvarligt. Hade hon inte kommit in akut när hon kom in, så hade tumören till slut tagit död på henne. Den växte väldigt snabbt, säger kvinnans dotter till GT.

Det var i juli 2011 som kvinnan sökte hjälp för sina magsmärtor på en vårdcentral i Falkenberg. Hon hade i många år tagit Losec för ett litet magsår, men den här smärtan kändes annorlunda.

Kvinnan fick genomgå en gastroskopi, en undersökning av magsäck, matstrupe och tolvfingertarm, och ordinerades av läkaren att ta mer Losec.

Ungefär tre månader senare uppsökte hon vårdcentralen igen då smärtan blivit värre. Dessutom hade hon förlorat aptit och gått ner i vikt. I mitten av november genomförde man ännu en gastroskopi och även en undersökning av tjocktarmen.

"17 centimeter stor tumör"

I början av december kontaktade kvinnan återigen vårdcentralen då smärtan var ännu värre och en svullnad hade uppkommit. Hon remitterades för en skiktröntgen. Veckor gick och hon hann bli sämre. När hon ringde till sjukhuset svarade de att hennes röntgen inte hade prioriterats eftersom den inte var akutmärkt. Hon kontaktade vårdcentralen och läkaren ordinerade henne smärtstillande och sa att det inte var någonting farligt.

I januari fick kvinnan åka in akut till sjukhuset. Då kände en läkare på hennes mage och upptäckte en tumör som var 17 x7 x14 centimeter stor. Kvinnan hade själv känt tumören tidigare och påpekat det för sin läkare på vårdcentralen.

"Olidligt till slut"

Kvinnans dotter valde att anmäla läkarmissen till Socialstyrelsen, och inspektionen för vård och omsorg (IVO) tog över fallet 2013.

Hon menar att den missade tumören orsakade mycket onödigt lidande för hennes mamma.

– Jag anser att hon fick gå alldeles för länge och att hon blev så dålig som hon blev. Hon var tvungen att komma in akut, det blev olidligt till slut, säger hon.

I sin anmälan påpekar hon att det var under all kritik att läkaren inte la ner vikt på att känna på hennes mage.

"Läkaren får kritik"

Nu får läkaren kritik av IVO. Man anser att läkaren borde ha utfört en ny undersökning och påskyndat skiktröntgen, när kvinnan kontaktade vårdcentralen i december och kände sig sämre. "IVO finner därmed att vård och behandling inte har skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet", skriver myndigheten i sitt beslut.

I läkarens yttrande står det att man i första hand inte misstänkte cancer och att buken undersökts utan att man kände några resistenser. Samtidigt erkänner läkaren att, men facit i hand, skulle patienten ha remitterats till akutmottagningen i december.

Tumören växte fort och tillståndet var ett tag väldigt allvarligt för kvinnan. Men i dag mår hon bra.

– Fel hade läkaren ju gjort, och det visade ju deras beslut också. Eftersom mamma blev bra så känner vi att det inte finns någon anledning att tjabba mer. Nu lägger vi det bakom oss, säger kvinnans dotter.