Läkare missade 174 fall av hudcancer

Läkaren missade 174 fall av hudcancer.
Foto: Jan Wiriden
En patient avled. Här ett exempel på malignt melanom.
Foto: Sahlgrenska

Specialistläkaren på Sahlgrenska sjukhuset missade 174 fall av hudcancer och en patient dog.

Skandalen har kallats för det största haveriet i svensk vård på flera decennier.

Nu kommer tillsynsmyndighetens beslut - läkaren får behålla sin legitimation.

Skandalen uppdagades i maj 2011. Initialt misstänktes läkaren ha missat 27 fall av hudcancer men ytterligare granskningar slog fast att det rör sig om avsevärt fler fall än så.

"Gav lugnande besked"

En kvinna i 60-årsåldern sökte 2008 vård för misstänkta hudförändringar. Läkaren gav lugnande besked och missade därmed kvinnans elakartade hudcancer, malignt melanom. Fyra år senare dog hon.

– Hennes chanser att överleva hade varit betydligt bättre om cancern upptäckts från början, har enhetschefen Helen von Sydow tidigare sagt till GP. 

Totalt har 2622 vävnadsprover bedömda av läkaren eftergranskats. 174 av dessa visade sig vara hudcancerfall som den berörda patologen missat.

I den omfattande utredningen har specialister i patologi från Sverige, USA och Storbritannien anlitats.

I sitt beslut skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att läkaren "underlåtit att utföra sitt arbete i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet".

"Får behålla legitimation"

Läkaren kritiseras för sin oskicklighet och för de brister av hans yrkesutövning som framkommit i samband med utredningen.

Trots det får han behålla sin läkarlegitimation.

Läkaren har inte varit yrkesverksam sedan han anmäldes i maj 2011 och har i möten med myndigheten uppgett att han inte har några avsikter att återgå i tjänst.

"Medger felbedömning"

Eftersom återkallelse av legitimation enligt IVO görs i syfte att skydda patienter mot olämpliga läkare får han därför behålla sin legitimation.

Läkaren som i dag är 71 år gammal medger i ett yttrande att han sannolikt felbedömt flera av de eftergranskade fallen.