Läkaren missade 174 fall av hudcancer. Foto: Jan WiridenLäkaren missade 174 fall av hudcancer. Foto: Jan Wiriden
Läkaren missade 174 fall av hudcancer. Foto: Jan Wiriden
En patient avled. Här ett exempel på malignt melanom. Foto: SahlgrenskaEn patient avled. Här ett exempel på malignt melanom. Foto: Sahlgrenska
En patient avled. Här ett exempel på malignt melanom. Foto: Sahlgrenska

Läkare missade 174 fall av hudcancer

Publicerad

Specialistläkaren på Sahlgrenska sjukhuset missade 174 fall av hudcancer och en patient dog.

Skandalen har kallats för det största haveriet i svensk vård på flera decennier.

Nu kommer tillsynsmyndighetens beslut - läkaren får behålla sin legitimation.

Skandalen uppdagades i maj 2011. Initialt misstänktes läkaren ha missat 27 fall av hudcancer men ytterligare granskningar slog fast att det rör sig om avsevärt fler fall än så.

"Gav lugnande besked"

En kvinna i 60-årsåldern sökte 2008 vård för misstänkta hudförändringar. Läkaren gav lugnande besked och missade därmed kvinnans elakartade hudcancer, malignt melanom. Fyra år senare dog hon.

– Hennes chanser att överleva hade varit betydligt bättre om cancern upptäckts från början, har enhetschefen Helen von Sydow tidigare sagt till GP.

Totalt har 2622 vävnadsprover bedömda av läkaren eftergranskats. 174 av dessa visade sig vara hudcancerfall som den berörda patologen missat.

I den omfattande utredningen har specialister i patologi från Sverige, USA och Storbritannien anlitats.

I sitt beslut skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att läkaren "underlåtit att utföra sitt arbete i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet".

"Får behålla legitimation"

Läkaren kritiseras för sin oskicklighet och för de brister av hans yrkesutövning som framkommit i samband med utredningen.

Trots det får han behålla sin läkarlegitimation.

Läkaren har inte varit yrkesverksam sedan han anmäldes i maj 2011 och har i möten med myndigheten uppgett att han inte har några avsikter att återgå i tjänst.

"Medger felbedömning"

Eftersom återkallelse av legitimation enligt IVO görs i syfte att skydda patienter mot olämpliga läkare får han därför behålla sin legitimation.

Läkaren som i dag är 71 år gammal medger i ett yttrande att han sannolikt felbedömt flera av de eftergranskade fallen.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER