Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare i upprop mot ledningen: ”Balanserar på skamgränsen”

Läkare på Skaraborgs sjukhus riktade kritik mot situationen i ett öppet brev.
Foto: ROBIN ARON

Sjuksköterskebrist, för få operationssalar och patientosäker vård.

I ett upprop framförde anställda läkare hård kritik mot Skaraborgs sjukhus.

Nu svarar sjukhusledningen:

Vi förstår den frustration som uppstår när man upplever att resurserna inte är tillräckliga”, skriver man bland annat.

15 läkare från ortopedavdelningen på Skaraborgs sjukhus Skövde gick samman för att belysa den ohållbara situation som främst beror på sjuksköterskebristen. I ett öppet brev, som har publicerats i flera lokaltidningar, står det bland annat:

"Vi köper idag vård från andra vårdgivare för mångmiljonbelopp, vård som vi kan och vill ge patienterna här på Skaraborgs sjukhus Skövde, men vi saknar en avgörande pusselbit, sjuksköterskor! Patienterna vi behandlar har inte längre råd att vänta på lösningar om ett-två år för då riskerar de betydligt sämre resultat och mycket mer lidande. Vi behöver fler sjuksköterskor nu även om det kostar!"

Förutom sjuksköterskebristen nämns även minskad tillgänglighet till operationssalar, där man inte kan ge patienterna besked när eller ens om de kommer få opereras. Läkarna skriver att de på grund av situationen inte längre kan erbjuda en patientsäker vård. Brevet avslutas:

"Vi har tvingats passera gränsen för patienternas värdighet och balanserar nu på skamgränsen!"

Välkomnar engagemanget

Nu svarar sjukhusledningen i ett pressmeddelande, vilket Skövde Nyheter först rapporterade om. Bland annat skriver de:

"Idag befinner sig Skaraborgs Sjukhus, liksom många andra sjukhusförvaltningar inom Västra Götalandsregionen och övriga Sverige, i en situation där rekrytering av ny personal – och att behålla befintlig personal – står högst på agendan. Konkurrensen om sjuksköterskor inom alla områden är stor, men vi gör vårt yttersta för att både rekrytera och behålla den nödvändiga kompetensen. Vi befinner oss just nu mitt i en utbildningsinsats i flera steg för att få sjuksköterskor att vidareutbilda sig till operations- och anestesisjuksköterskor. Detta är ju en av nyckelkompetenserna för att kunna bedriva en god hälso- och sjukvård."


Läs mer: Skaraborgs sjukhus har gått upp i stabsläge 


Ledningen lyfter även att de haft möten med läkarna på ortopedavdelningen, samt att de bildat en särskild grupp för att ge stöd till verksamhetschefen. Vidare skriver de:

"Vi välkomnar det engagemang som läkarna vid ortopedkliniken visar. Vi förstår den frustration som uppstår när man upplever att resurserna inte är tillräckliga. Vi kommer intensivt i närtid fortsätta arbetet för att läkare, sjuksköterskor och undersköterskor ska kunna ge patienterna bästa möjliga vård och behandling."