Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkare i protest mot nedläggning av narkosjour

På fredag i nästa vecka stängs narkosjouren på Uddevalla sjukhus på helgerna.

37 läkare har nu skrivit ett protestbrev mot vad de tycker är en risk för patientsäkerheten och en nedmontering av sjukhuset, skriver SVT Nyheter Väst. 

– De tar ett stryptag om Uddevalla sjukhus, säger överläkaren Leif Dolonius, till SVT.

Den planerade neddragningen innebär att sjukhuset i Uddevalla inte kommer ha någon narkosjour mellan fredag eftermiddag och måndag morgon.

37 läkare har nu gått samman och skrivit ett brev till sjukhusledningen, en av dem är överläkaren Leif Dolonius, skriver SVT Nyheter Väst. 

Läkarna är kritiska till förslaget som de menar lagts fram för fort. De anser också att det är en risk för patientsäkerheten. Akutmottaningen finns inte kvar på sjukhuset, och bland patienterna finns många med svåra sjukdomsbilder, där läget snabbt kan bli värre. 

37 läkare i protestbrev

Läkarna skriver i brevet skriver att narkosjouren då ”många gånger spelat en avgörande roll”, skriver SVT.

Efter den 28 juni kommer det bara vara en medicinläkare kvar på helgerna, något som betyder att ambulans behöver komma om någon skulle få ett hjärtstopp på sjukhuset. De kritiska läkarna menar att den mest troligt är ute på något annat uppdrag.

– Man behöver ta tuffa beslut. Man måste också då vara tydlig då med vad det kan innebära för Uddevalla sjukhus, om vi ska bli ett sjukhus med klart minskade resurser måste man vara tydlig med det, säger Leif Dolonius till SVT. 

Sparkrav på 220 miljoner

NU-sjukvården där Uddevalla sjukhus ingår har ett sparkrav på 220 miljoner kronor – under året ska 125 tjänster tas bort.

Med nedläggningen av narkosjouren är det sju tjänster som försvinner. 

Olof Ekre, som är områdeschef, säger till SVT att det inte bara handlar om pengar och sjukhusledningen inom NU-sjukvården menar att den resursen som försvinner användes lite.

– De personerna som vi har här i beredskap varje helg har hög kompetens och behövs på andra delar av sjukhuset.