Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkare gjorde orosanmälan – dagen innan treåringen dog

Det äldre barn som kom in på sjukhuset dog. En man sitter häktad för det misstänkta mordet. Foto: ROBIN ARON
Den misstänkte mördaren. Foto: POLISEN

Dagen innan ett treårigt barn dog på ett sjukhus i Skaraborg efter att ha kommit in med svåra skador gjorde en läkare en orosanmälan gällande barnets yngre syskon.

Men orosanmälan, som tog emot av socialjouren, skickades aldrig akut till barnets hemkommun.

Det framgår av en lex Sarah-anmälan.

– Det är en ganska vanlig bedömning att det inte finns något akut skyddsbehov så länge ett barn som vårdas över natten är kvar på sjukhuset, säger en kommunal stabschef till Nyhetsbyrån Siren.

I anmälan, som Nyhetsbyrån Siren tagit fram, framkommer det att socialjouren fick en orosanmälan av en läkare på sjukhuset med anledning av en misstänkt barnmisshandel.

I anmälan framgår också att barnet hade ett äldre syskon. Det äldre syskonet, tre år gammalt, dog dagen efter på sjukhus efter att ha kommit in med svåra skador.

 

 

Men socialjouren kontaktade aldrig barnets kommun akut. Med anledning av det har händelsen nu lex Sarah-anmälts. 

Socialjouren anmäler sig själva

För att säkerställa att socialjouren inte brustit i sin handläggning samt att de rutiner socialtjänsten har är tillräckliga och relevanta öppnar vi en Lex Sarah utredning.”, står det i anmälan.

– Troligtvis har vi gjort allt enligt rutin, men det är det vi ska titta närmare på i utredningen. Om vi har gjort det vi ska och om sättet vi gör det på är tillräckligt säkert, säger en kommunal stabschef till Nyhetsbyrån Siren.

 

 

Den aktuella socialjouren hanterar akuta ärenden utanför kontorstid för 15 kommuner i Skaraborg. Sedan tidigare har också barnens hemkommun gjort en egen lex Sarah-anmälan. Anmälningarna kommer nu utredas parallellt. Den senare anmälan ska stå klar om två månader.

Man häktad för mord

En man sitter sedan en tid tillbaka häktad misstänkt för att ha mördat det äldre syskonet och grovt misshandlat det yngre.

Enligt Aftonbladet drevs han av ett hämndbegär, men polisen har inte velat uttala sig om motivet.

Mannen är inte pappa till barnen, men bekant med deras mamma sedan några månader tillbaka. Enligt hans advokat nekar han till alla anklagelser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!