Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare gav sin hund morfin – döms för djurplågeri

Läkaren följde inte veterinärens uppmaning och döms nu för djurplågeri.Foto: shutterstock
Domen avkunnades vid Vänersborgs tingsrätt.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hunden behövde vård på djursjukhus, eller så måste den avlivas. Det var veterinärens uppmaning till hundägaren, en läkare från Fyrbodal.

Men läkaren valde i stället att ta med hunden hem där hen injicerade den med morfin.

Nu har läkaren dömts för djurplågeri. 

Hunden var i dåligt skick när läkaren tog med den till en Västsvensk veterinärklinik. Den hade kräkts och haft diarré och inte velat äta under flera dagar. Detta enligt tingsrättshandlingar som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Veterinären gav läkaren två alternativ: Ta med hunden till ett djursjukhus eller avliva den. Trots detta valde läkaren att ta med hunden hem och injicerade den med morfin. Först nästa dag uppsökte läkaren ett djursjukhus.

Avlivades dagen efter

På sjukhuset visade det sig att hunden hade långt framskriden levercancer. Efter undersökningen avlivades den.

Läkaren har nu dömts för djurplågeri vid Vänersborgs tingsrätt. Domstolens bedömning är att läkaren har förlängt det lidande som hunden utsatts för med upp till tolv timmar.     

Läkaren har anfört att hen har stora kunskaper om djuranatomi, även om hen formellt sett inte har rätt att behandla djur med morfin. 

Döms till dagsböter

Men det är inget som tingsrätten har valt att ge någon tyngd. I domskälen står att läsa:

”Genom att i strid med djurskyddslagens stadgande om att ett sjukt djur snarast ska ges nödvändig vård [...] har NN av grov oaktsamhet gjort sig skyldig till djurplågeri.”

Läkaren döms till 70 dagsböter på totalt 52500 kronor.