Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare gav patient med magont ms-medicin

Genrebild.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Arkivbild.Foto: SANNA WIKSTRÖM

En läkare i Trollhättan kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att ha skrivit ut ms-medicin till en patient med magont.

Det var personal på ett apotek som reagerade när personen skulle hämta ut sin medicin.

Patienten uppsökte läkaren på grund av smärtor i den nedre delen av buken. Läkaren bedömde att smärtorna troligtvis berodde på att patienten hade kramp och gaser i magen och förskrev ett läkemedel för detta.

Men det skulle visa sig att läkaren i själva verket hade skrivit ut ms-medicin, framgår av ett beslut från IVO som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Det var inte läkaren själv som upptäckte misstaget utan personal på det apotek som patienten besökte när medicinen skulle hämtas ut. Personalen kontaktade läkaren och ifrågasatte utskrivningen. Läkaren förskrev då det korrekta läkemedlet.

IVO kritiska

IVO skriver i beslutet:

Med hänsyn till patientens symptom anser IVO att (läkaren) borde ha gjort en utförligare undersökning av patienten. Vidare anser IVO att (läkaren) borde varit mer noggrann i sin förskrivning av läkemedel till berörd patient. Patienten kan därmed inte anses ha fått en sakkunnig och omsorgsfull vård som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Det är inte första gången som IVO granskar läkaren. Han förekommer sedan tidigare i flera ärenden hos myndigheten och har bland annat fått kritik för bristande vård, behandling och journalföring.

IVO bedömer dock inte att det finns skäl att göra en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.