Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren Farshid Sistani döms till fängelse: ”Risk för ökad smittspridning”

Läkaren Farshid Sistani, 35, erbjöd snabba coronatest och utfärdade reseintyg
Läkaren Farshid Sistani döms till fängelse.
Foto: Polisen
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Läkaren Farshid Sistani, 35, erbjöd snabba coronatest och utfärdade reseintyg.

I själva verket analyserades proverna aldrig.

Nu döms han till fängelse för bedrägeri, osant intygande och urkundsförfalskning.

Han har ”utnyttjat pandemin för egen vinning” och orsakat ”risk för ökad smittspridning”, slår rätten fast.

Vid årsskiftet kunde Göteborgs-Posten avslöja att svenskar omedvetet använt sig av falska covidintyg för att kunna resa utomlands.

Den privata kliniken Husdr.se i centrala Göteborg utlovade snabba PCR-testsvar och reseintyg, och påstod att testerna analyserades av Sveriges största privata laboratorium Unilabs.

Bland annat erbjöds två och fyra timmar som svarstid. Priserna varierade beroende på vilken svarstid som valdes.

Men i själva verket analyserades testerna aldrig. Både testresultat och reseintyg utfärdades utan att patientens status faktiskt var kontrollerad.

Bakom intygen stod läkaren Farshid Sistani.

Hur många patienter som fått falska intyg utfärdade av honom är oklart. En sjuksköterska på kliniken har i förhör berättat att hon på tre dagar testade minst 50 patienter.

– Den vita rocken inger respekt, men det har han missbrukat å det grövsta. Inte ett enda intyg har verklighetsbakgrund. Han har utfärdat dem utan att ha en aning om personerna som reser var smittsamma eller ej. Det är en gärning ägnad att öka smittspridningen under pågående pandemi, sa åklagare James von Reis under rättegången enligt DN.

”Inte registrerat några prover tagna av Farshid Sistani”

I början av sommaren åtalades Farshid Sistani för sju fall av bedrägeri, sju fall av osant intygande och två fall av urkundsförfalskning, på grund av hanteringen av PCR-testerna och reseintygen.

Minst sju personer hade då bokat och genomfört PCR-test och sen fått reseintyg som visade att de testat negativt för covid-19. Patienterna betalade mellan 1 800 och 7 940 kronor för sina intyganden. Priset var olika beroende på hur snabbt man ville ha svar.

Men några analyser hade alltså inte gjorts. Unilabs, som Farshid Sistani påstod hade analyserat testerna, har varit tydliga under hela rättsprocessen:

– Vi har inte registrerat några prover tagna av Farshid Sistani. Vi har sökt i alla register och inte hittat något som har Husdr som beställare eller betalare, sa Åsa Björkenor, ansvarig för alla Unilabs laboratorium, under rättegången.

”Inneburit risk för ökad smittspridning”

Nu döms Farshid Sistani till ett års fängelse. Han fälls på samtliga åtalspunkter. Göteborgs tingsrätt slår fast att hans:

”... agerande med att utfärda ett osant reseintyg inneburit att det funnits en risk för en sådan ökad smittspridning. Denna risk har Farshid Sistani, särskilt som läkare, varit klart medveten om.”

Det står vidare i domen:

”Han har därigenom varit likgiltig inför effekten att covid-19-smitta kunnat spridas.”

I domen skriver Göteborgs tingsrätt att Farshid Sistani ”i sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning”.

Använde falskt läkarnamn

Utöver bedrägeri och osant intygande döms Farshid Sistani för urkundsförfalskning, efter att två intyg skrivits under av en läkare med namnet ”Eric Lundgren”. Någon sådan läkare har inte kunnat hittas, och rätten slår fast att det är Farshid Sistani – eller en medhjälpare till honom – som skrivit under.

Farshid Sistani har konsekvent nekat till brott. 

– Han nekar i sten till det här. Han hävdar att han inte har begått någon av gärningarna som åklagaren påstår, har försvararen Björn Hurtig tidigare sagt.

Testerna analyserades inte överhuvudtaget.
Foto: Polisen


Vaccinens effekt mot dödsfall är tydlig när smittspridningen ökar