Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare: Barbiedrog
kan leda till cancer

Läkare varnar nu för att ta sprutor för "brun utan sol" – det kan eventuellt leda till cancer.Foto: Chris Pizzello

När solen nu försvinner tar människor till andra sätt för att blir bruna – något som kan vara livsfarligt.

Den så kallade Barbiedrogen är olaglig att sälja i Sverige, men ämnet finns bland annat i sprutor som gör dig "brun utan sol". Nu varnar flera Skövdeläkare för att ämnet kan leda till cancer.

– Vi vet inte hur huden reagerar på lång sikt, säger Karin Terstappen, överläkare på Skaraborgs sjukhus till Skövde Nyheter.

Hormonpreparatet Melanotan II kallas på grund av sina egenskaper för "Barbiedrogen". Eftersom biverkningarna av preparatet ännu inte är fullt utredda är det klassat som ett läkemedel och inte godkänt för försäljning.

Men ändå säljs det på internet. Bland annat används hormonpreparatet i sprutor som används för att göra människor "bruna utan sol" – något som Läkemedelsverket nu varnar för.

Injicerade preparat – fick fläckar

Nyligen publicerades en artikel i Läkartidningen, skriven av överläkare Elzbieta Burian, där hon pekade på risker som är förknippade med användandet av Melanotan II. Bland annat nämns två patienter som sökte hjälp hos hudmottagningen i Skövde, skriver Skövde Nyheter.

– Båda var onaturligt bruna för årstiden och hade sökt hjälp på grund av ett ökat antal svarta leverfläckar över hela kroppen, skriver Elzbieta Burian i sin artikel och tillägger att patienterna undersöktes i november 2011 och januari 2012.

– Ena patienten hade under drygt ett år injicerat ett preparat han beställt via internet, marknadsfört som Melanotan II, och samtidigt solat i solarium två gånger per vecka, förklarar hon vidare i sin artikel.

Ej kända fall

I dag finns inget känt fall där man gjort kopplingar mellan användandet av Melanotan II och cancer – men enligt Elzbieta Burian finns en risk att det finns ett samband. Det är enligt utredare på Läkemedelsverket svårt att uppskatta hur många som via internet köper hem de här hormonpreparaten.

Melanotan II är en kemisk variant på ett kroppseget hormon som stimulerar kroppens pigmentceller. Det är oklart hur det påverkar huden.

– Ämnet har också en kemisk påverkan på hjärnan, på aptiten och på sexlusten, där av namnet Barbiedrog, säger överläkare Karin Terstappen till Skövde Nyheter och tillägger:

– Vi vet inte hur huden reagerar på lång sikt.

"Idiotiskt att ta sprutorna"

Läkemedelsverket har i sommar polisanmält flera sajter på nätet som säljer det omdiskuterade preparatet. Överläkare Kai Knudsen tycker det är för tidigt att hävda att Melanotan II leder till cancer. Men han kallar det "idiotiskt" att ta sprutorna.

– Det man kan säga är att ämnet ökar på pigmentbildningen och kan också sätta fart på celldelningen. Det kan leda till ett förstadium till cancer, säger Knudsen till GT.

Han avråder starkt från att använda ämnet på något vis.

– Användningen av drogen verkar lockande på andra sätt, man blir brun, pigg och smal och får sexuella känslor. Men det medför onekligen obehagliga risker. Det är idiotiskt att ta sprutorna och farligt på flera sätt och vis, säger Knudsen.