Lågpriskungen Willy Schleeh har avlidit

HAR AVLIDIT. Willy Schleeh, som är grundaren till Willys lågprisbutiker, har avldiit. Han blev 81 år gammal.
Foto: Leif Gustafsson

Willy Schleeh, som grundade det som i dag heter Willys, har avlidit. Han blev 81 år gammal.

– Han var en lågprispionjär, säger Johanna Eurén, presskontakt för Willys på Axfood.

Willy Schleeh har avlidit. Han blev 81 år gammal. Enligt dödsannonsen i Göteborgs-Posten lämnade han hastigt sina anhöriga i stor sorg och saknad.

– Han var en jättefin människa, det är allt jag kan säga, säger hans fru Ann-Britt Schleeh till GT på måndagen.

På dödsannonsen i tidningen fanns bland annat en bild på en kundvagn. Willy Schleeh har kallats för lågpriskungen, och ger i dag namn åt omkring 180 butiker runtom i landet.

1966 startade han en matbutik med lågprisprofil i Kungsbacka. När hans kompanjon avled öppnade han Willys Cash. Då var året 1981, och de kommande tretton åren byggde han upp en konkurrens till de stora kedjorna.

"En lågprispionjär"

1994 köptes företaget upp av D-gruppen, som numera ingår i Axfood. Willy Schleeh har i intervjuer i GT kommenterat att det nya Willys "inte har ett dugg med mitt gamla Willys Cash att göra".

– Jag var frifräsare. Genom att köpa in från många olika håll kunde jag hålla priserna nere och ha nöjda kunder. Idag kan du inte köpa två paket broccoli utanför de stora kedjornas nät, sa han till GT 2001.

Johanna Eurén, presskontakt för Willys på Axfood, beklagar Willy Schleehs död.

– Vi beklagar det som hänt, det är tråkigt. Det är visserligen längesen han var aktiv i företaget, men han var en viktig del av vår historia. Han var en lågprispionjär som har stor betydelse för hur Willys ser hur i dag, och hur hela lågprismarknaden har utvecklat sig, säger hon.