Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagom till jul: Nu är pollensäsongen här

Tre saker du inte visste om pollen.
Hasseln är redan igång och blommar i Göteborgsområdet. Obs, bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: JAN WIRIDEN
Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.
Foto: Privat / Privat
Redan nu kan vissa allergiker känna av pollensäsongen 2021.
Foto: Shutterstock

”Blir det en vit jul?” är en väderfråga man vanligen ställer sig vid den här tiden på året.

”Har pollensäsongen startat?” är det inte – förrän nu.

De som är allergiska mot hassel kan redan nu få reaktioner.

– Det är det tidigaste vi någonsin har noterat, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet, till P4 Göteborg.

Hasselbusken är en av de tidigast blommande växterna i Sverige, men aldrig tidigare har dess pollensäsong varit i gång lika tidigt som nu i Göteborgsområdet, enligt forksaren Åslög Dahl. Det är alltså pollensäsongen 2021 som redan startat.

– De man känner av nu är fråga om hassel som redan har blommat i flera veckor. Det beror på att den har en väldigt kort vintervila. Den ska utsättas för ett antal timmar relativt milda temperaturer. Det har tydligen gått fort eftersom det har varit ganska varmt, säger hon till P4 Göteborg.

Det är rekordtidigt, slår hon fast:

– Det är det tidigaste vi någonsin ha noterat, men det har hänt flera gånger att vi haft hasselblomning före nyår.

Björkpollen blir värre

2020 har varit det varmaste året någonsin uppmätt i Sverige – med en medeltemperatur på 7,5 grader. Enligt SMHI är rekordtemperaturerna ett resultat av dels vädret och dels de pågående klimatförändringarna.

Åslög Dahl instämmer i att det är det varmare klimatet till följd av klimatförändringar som är orsaken till den tidiga blomningen. Hon passar också på att höja ett varningens finger inför den kommande våren – då björkpollen väntas bli värre än föregående år.

– Det kommer bli värre än det var i våras. Det har väldigt mycket att göra med hur pass varmt det är, från det att hängena börjar anläggas och sen under hela tiden de bildas . Det är under våren och försommaren året före pollenutsläppet, så det har att göra med vilka förhållanden det var i våras. Och det var ganska milt, säger hon till P4 Göteborg.


Se också:

Cirka 20 % av Sveriges befolkning är pollenallergiker och allergin blir allt vanligare.