Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lägger miljoner på bli av med Hells Angels

Polisen vid Hells Angels klubbstuga i Karlstad.
Foto: Lars Hedelin / Scanpix

En het debatt, utdragna juridiska processer och drygt tre miljoner kronor.

Det är priset för Karlstads kommuns kamp för att få bort Hells Angels från klubbstugan.

– Vi kommer inte att ge oss förrän de försvinner från Karlstad, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser till GT.

GT har under hösten skrivit om det utdragna Hells Angels-bråket i Karlstad.

Kommunen har sedan i våras kämpat för att få bort Hells Angels från deras klubbstuga. I maj köpte kommunen upp lokalen i Härtsöga för 3,1 miljoner. Målet var att vräka hyresgästerna, men Hells Angels har protesterat kraftigt och utöver den hätska debatten kantas nu frågan av juridiska processer. I januari kommer tingsrätten att ta beslut om huruvida kommunens uppsägning var riktig eller inte - kommunen underrättade inte klubben om medling i hyresnämnden, något som krävs för att en uppsägning ska gälla.

Den infekterade processen kommer med andra ord att fortsätta även 2014.

– Jag har räknat med att det kan vara stökigt och bökigt. Vi satte i gång ett arbete med organiserad brottslighet i Karlstad som kommer att ta tid, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

"Måste fortsätta kampen"

Han beskriver processen som ett "viktigt ställningstagande mot den här typen av grupperingar".

– Vi kommer inte ge oss förrän de försvinner från Karlstad. Det är ett större arbete vi gör för att motarbete organiserad brottslighet och kriminalitet. När det gäller fastigheten så får det ha sina processer, säger Per-Samuel Nisser.

Om ni får bort HA från fastigheten så kan de väl hitta en ny lokal?

– Det är mycket möjligt. Det kan säkert vara så. Men då fortsätter vi att motarbete det där i så fall. Frågan kommer ofta upp och då är mitt svar; vad är alternativet? Det finns inget annat alternativ än att vi skulle stå upp mot det här. Vi måste fortsätta den här kampen, säger Per-Samuel Nisser.

Enligt honom är alla partier i Karlstads kommun överens och står bakom arbetet.

Kostnader på flera sätt

Kommunen köpte Hells Angels lokaler i maj för 3,1 miljoner kronor. Men försöken att få bort klubben har kostat mer än så.

– Det är klart att det blir kostnader på flera sätt, det tar resurser från personer i kommunen, folk som fått jobba med et här på olika sätt, juridik och administration bland annat. Så det är tid och kraft som tar resurser. Jag har ingen särskild summa utan vi tar bit för bit och ser vad som är rimligt och möjligt i syftre att få bort den här typen av verksamhet, säger Per-Samuel Nisser.

Enligt Nwt rör det sig om kostnader på några hundratusen kronor utöver köpet av fastigheten. Den är tänkt att användas till något inom kommunen, men det är oklart till vad.

Mc-klubben sägs vara villig att förhandla kring att häva hyreskontraktet, som egentligen gäller till 2021.

– Då måste kommunen pröjsa. Om man vill bli av med en hyresgäst får man slanta upp, och det rejält, sa advokaten Ismo Salmi till NWT i augusti i år.

Enligt Per-Samuel Nisser är kommunen inte villig att gå med på den typen av förhandling.

– Det är inte aktuellt. Men det är väl det han är ute efter, att få in pengar till grupperingarna och verksamhet, säger han.

"Inte gjort något fel"

Advokaten Ismo Salmi har under hösten tydligt tillbakavisat kommunens synpunkter på mc-klubben och dess verksamhet.

– Det är ju faktiskt så att klubben inte gjort en flyga förnär och ingen granne har drabbats. Det hela bygger på lösa spekulationer helt utan grund om att klubben skulle syssla med kriminell verksamhet. Visst, det finns några dömda medlemmar i klubben men majoriteten i klubben har aldrig dömts, sa han till GT i början av december.

Precis som kommunen har han också upprepade gånger sagt att parten inte kommer att ge sig, utan "slåss med näbbar och klor" för att få stanna.

– Jag tror att klubben kommer att få stanna, i och med att klubben inte har gjort något fel. Och någonstans fungerar ändå vårt rättssystem på så sätt i regel att den som inte har gjort något fel brukar vinna. Och kommunen har inget bevis för att klubben skulle vara kriminell. Allt bygger bara på lösa rykten och spekulationer, säger Ismo Salmi till GT för några veckor sedan.

Tingsrättens beslut kring uppsägningen väntas komma i januari.