Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läget i Sverige tvingade Linda att ta jobb i Norge

Linda med dottern Märta. Foto: Privat
Linda sa upp sig från NÄL i Trollhättan för att få livet att gå ihop. Foto: LENNART REHNMAN/GT/EXPRESSEN

När livet inte gick ihop blev intensivvårdssjuksköterskan och småbarnsmamman Linda Ribbegårdh tvungen att säga upp sig – och ta ett jobb i Norge i stället. 

Nu kanske hennes make Erik också måste säga upp sig.

Deras arbeten går inte att kombinera med de öppettider som barnomsorgen erbjuder i Lysekil.

Sveriges Radio P4 har rapporterat om hur barnfamiljer i Lysekils kommun tvingas ändra sina liv för att anpassa sig till barnomsorgens öppettider.

Det är strikta dagtider som gäller.

En av dessa familjer är Linda och Erik Ribbegårdh som bor med sina barn i Brodalen i Lysekils kommun.

Fram tills nyligen arbetade Linda som intensivvårdssjuksköterska vid Näl, Norra Älvsborgs Länssjukhus, i Trollhättan.

Men för att få livet att gå ihop var hon tvungen att säga upp sig.

– Vi har inte kunnat jobba heltid någon av oss. Det kanske inte var målet att jobba 100 procent men det hade ju varit bra för ekonomin att kanske kunna jobba 90 procent i alla fall, men det har vi inte kunnat göra, säger Linda.

När inte barnomsorgen har funnits tillgänglig har familjen fått hjälp från annat håll.

– Vi har fått pussla väldigt mycket. Vi har haft en bekant som har passat barnen väldigt mycket. Det har varit 50 timmar i månaden vi har behövt hjälp för att överhuvudtaget kunna jobba lite båda två, och då har vi jobbat 75 procent, säger Linda.

Får jobba i Norge i stället

Ja, Linda och Erik har fått hjälp av en bekant att ta hand om barnen när föräldrarna jobbar.

Men den hjälpen försvinner inom kort.

– Hon har ingen möjlighet från och med om några veckor. Det är en stress hela tiden att inte veta hur det blir med något, säger Linda.

Lösningen? Nu har Linda ordnat nytt jobb – i Norge. Dit hon numera pendlar. 

– Det är ett annat land men det blir lite färre helger och nätter, och jag kan börja senare på morgonen, säger Linda, och fortsätter:

– Men förutom det har min man fått ta föräldraledigt två och en halv månad över sommaren, men vi vet fortfarande inte hur det blir till hösten. Så det är en väldig stress. 

”Kalla handen”

Det är trots allt bara en temporär lösning.

Familjen lever med ständig ovisshet kring att få ihop livspusslet.

– Det är en väldig stress. Och vi har fortfarande ingen lösning på problemet, utan den enda lösningen vi själva kommit på är att min man också får säga upp sig från sitt arbete, säger Linda.

Under ett års tid har familjen försökt att lösa situationen gällande deras tvååriga dotter Märta. Det man först och främst är i behov av är tidigare lämning på morgonen. Det finns en förskola i just Brodalen som öppnar tidigt men där har familjen fått nobben på grund av platsbrist. 

Linda upplever att kommunen inte lyssnar.

– Jag tycker inte att det borde vara så orimligt att lösa men när man pratar med dem får man bara kalla handen hela tiden, säger hon.

De har blivit erbjudna en plats på en förskola i Brastad, en halvmil bort åt fel håll. Men enligt Linda skulle det inte fungera.

– Ska jag ha mitt vanliga jobb i Trollhättan då skulle jag och min man inte kunna jobb heltid eller jobba samtidigt och vi skulle aldrig ses heller. 

Finns ett behov, enligt kommunen

Enligt P4 Väst är det flera familjer i området som har varit tvungna att säga upp sig från sina jobb för att få ihop respektive livspussel.

Samtidigt har kommunen gjort en utredning. Resultat visar att det finns ett ökat behov av barnomsorg och förskoleplatser vid obekväma arbetstider.

– Men kanske inte framför allt på helger och nätter men däremot sena kvällar och tidiga morgnar. Vi ser att det finns ett sådant behov, säger Lennart Olsson, förvaltningschef för barn-och utbildning i Lysekils kommun, till P4 Väst.

När eventuella förändringar skulle kunna vara på plats vet ingen.

– Det är ställningstagande som Lysekils kommun måste göra. Vi har i alla fall lämnat ifrån oss ett underlag över hur behovet ser ut och hur det skulle kunna lösas, säger Lennart Olsson.

Fick tacka nej

Linda har lyssnat på politikernas svar men är inte övertygad.

– När jag har pratat med dem säger de att det ligger ganska långt borta i tiden. När jag lyssnade på inslaget så är det egentligen som att de inte vet något alls om när det kan tänkas bli. Det känns som att de bara vill smita undan hela tiden. Dagis är väl ändå till för att föräldrar ska kunna arbeta, så de borde kunna anpassa sig, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!