Utbildningsminister Jan Björklund utesluter inte en lagskärpning. I torsdags gick hundratals människor skallgång efter 9-åriga Anna i Skår, Göteborg. Foto: Sven Lindwall, Anders Ylander
Utbildningsminister Jan Björklund utesluter inte en lagskärpning. I torsdags gick hundratals människor skallgång efter 9-åriga Anna i Skår, Göteborg. Foto: Sven Lindwall, Anders Ylander

Lagen kan skärpas efter Annas försvinnande

Publicerad

Anna, 9, kom aldrig till skolan - men ingen ringde föräldrarna. Nu kan skollagen komma att ändras.

"Jag utesluter inte ytterligare lagskärpning", skriver utbildningsminister Jan Björklund, FP, till Expressen.

Det var först när Anna, 9, inte kom hem från skolan i torsdags som föräldrarna förstod att något var fel. När de ringde skolan fick de höra att hon inte varit där på hela dagen. Trots det hade ingen från skolan hört av sig.

Först efter 18 timmar hittades hon. Nu misstänks en 24-årig man ha kidnappat Anna när hon var på väg till skolan.

I Expressen i går berättade vi om tre fall där tidningen bett föräldrar att hålla sina barn hemma för att se om och när skolan larmade. En enda skola sa till före lunch.

Läget har fått utbildningsminister Jan Björklund (FP) att reagera. Han säger i en skriftlig kommentar till Expressen:

"Att inte meddela hemmet samma dag är ett lagbrott och naturligtvis oacceptabelt. Jag utesluter inte ytterligare lagskärpning."

"Det får inte hända"

Enligt Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, bör det vara rektorns ansvar att skolan har fungerande system:

- På morgnarna eller när skolan börjar ska man rapportera, görs inte det är det ett ledningsfel enligt mig. Det som hände Anna får inte hända. Jag tycker att kravet på rektorerna ska skärpas, att det tydligt pekas ut i lagen att skolledaren har ansvaret för att skapa rutiner.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén:

- Skolan har enligt skollagen tydligt en rapporteringsskyldighet när det gäller frånvaro. Det ska också finnas rutiner för hur det fungerar. Det är alltid tråkigt när rutiner har brustit. Då gäller det att noga ta reda på vad som hänt och utreda ansvarsfrågan. När övergår det från att vara föräldrarnas ansvar till att vara skolans?

- När ansvarsfrågan har utretts gäller det att vidta åtgärder.

"Hade kunnat bli knepigare"

Även kriminologen Leif GW Persson är kritisk till att det tog lång tid för skolan att larma:

- Det är naturligtvis inte bra. Nu gick det ju bra trots att hon varit borta så länge, men hade han fått ytterligare ett dygn hade det kunnat bli knepigare.

Ju längre tid det går desto mer ökar risken för att den som har fört bort barnet ska ta till våld, menar han.

- Mycket beror på vem man råkar ut för. Många pedofiler släpper barnen när de är klara med sitt, men de kan släppa dem lite var som helst.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER