Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svår brand i ladugård – 50-tal mjölkkor döda

Ladugården innehöll kor, ett 60-tal enligt Jönköpings-Posten. Foto: Jönköpings-Posten

Till en början befarade dock räddningstjänsten att uppemot 70 kor hade brunnit inne. OBS, genrebild.

Foto: Mattias Holgersson

Omkring 50 mjölkkor dog när en stor ladugård brann till grunden i Jönköping under torsdagen.

Eldsvådans våldsamt snabba förlopp gjorde det omöjligt att rädda många av de kor som befann sig i byggnaden.

– Där finns en del djurkadaver som måste tas om hand på ett speciellt sätt, säger David Högberg, räddningsledare vid räddningstjänsten i Jönköping.

Vid 15.15-tiden på torsdagen inkom larmet om en fullt utvecklad brand i en ladugård i Jönköping. Byggnaden var redan övertänd när polis och räddningstjänst kom till platsen – och stora delar av taket hade rasat in.

Trots ett intensivt släckningsarbete så kunde majoriteten av de kor som befann sig i den brinnande ladugården inte räddas, vilket Jönköpings-Posten var först med att rapportera. Till en början befarade räddningstjänsten att uppemot 70 kor hade brunnit inne.

– Siffran minskade lite från det vi trodde först, men ungefär ett 50-tal kor rör det sig om, säger David Högberg, räddningsledare vid Räddningstjänsten i Jönköping.

Nedbrunnen på en timme

Branden hade ett snabbt förlopp och ladugården var så gott som nedbrunnen efter bara en timme. Ett 60-tal mjölkkor räddades från en intilliggande byggnad dit branden initialt hotade att spridas. Sent på torsdagskvällen meddelade räddningstjänsten att de stannar på platsen under hela natten.

– Tre brandmän kommer att vara på plats till klockan 08.00 på fredagsmorgonen. De har till uppgift att säkerställa så att branden inte blossar upp igen eller sprider sig till den intilliggande byggnaden, säger David Högberg och fortsätter:

– Branden är inte helt slutsläckt och det beror på att vi inte kan göra det utan att gå in med grävmaskin och gräva runt. De vill vi inte göra på natten av det enkla skäl att där finns en del djurkadaver som måste tas om hand på ett speciellt sätt.

Teknisk undersökning

Ingen människa kom till skada i branden – vars orsak fortfarande är okänd. Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av platsen när den har svalnat.

– Förundersökningen ligger vilande tills vi får tillgång till byggnaden, säger Jan Lagerqvist, polisens presstalesman i Jönköping.

Ladugårdens ägare har avböjt att kommentera händelsen.