Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läckande skepp ska flyttas

LÄCKER. Skeppet M/S Hamen läcker ut olja i Idefjorden och kan leda till en miljökatastrof i Idefjorden. Foto: Rune Karlsson

STRÖMSTAD. Nu är det klart att fartyget M/S Hamen äntligen ska förflyttas. Skattebetalarna får stå för notan.

- Det skulle inte förvåna mig om det kommer att kosta över en miljon kronor, säger Sven Moosberg, ordförande i kommunfullmäktige i Strömstad kommun.

Fartyget har legat vid den svensknorska gränsen under de senaste 15 åren och har länge varit ett omdiskuterat miljöhot mot Strömstad och Idefjorden. Nu har ärendet tagits över av Kronofogdens utlandsavdelning som just nu upphandlar bortf­orslingen.

Kommer att bli dyrt

Men att flytta M/S Hamen kommer att bli dyrt. Skrovet måste tätas, fartyget saneras från olja och det krävs minst två båtar för bogseringen.

- Stiftelsen som äger Hamen har inga pengar att forsla bort det med och skrotvärdet kommer inte att täcka alla kostnader. Det blir de svenska skattebetalarna som får betala, säger Sven Moosberg.

Dock kan det dröja flera månader innan fartyget väl har flyttats. Tills dess fortsätter fartyget att läcka ut olja i badviken.

- Det blir en belastning på ekosystemet, det får aldrig tillfälle att återhämta sig. Det kan ha stor påverkan. Oljan bryts ner i mindre partiklar och tas upp i näringskedjan. Till slut kan den hamna på våra tallrikar, säger Jessica Hjerpe Olausson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!