Foto: Christer WahlgrenFoto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren
Foto: Google streetviewFoto: Google streetview
 Foto: Google streetview

La ut omdömen om elever – på Facebook

Publicerad

VARBERG. Läraren på ridgymnasiet i Varberg lade ut omdömen om eleverna på Facebook – av misstag.

Här framgick det att en elev var lat och en annan ansågs ha dålig attityd, skriver Hallands Nyheter.

– Jag tycker att det kan jämföras med att en lärare tappar ett papper ur sin portfölj som en elev hittar och kopierar, säger Robert Bengtsson, som är skolchef för Sveriges Ridgymnasium.

Strax innan klockan åtta på morgonen en dag i slutet av januari lade en lärare på ridgymnasiet i Varberg upp en fil med omdömen om eleverna på skolans stängda Facebook-sida, enligt Hallands Nyheter.

Trots att filen togs bort snabbt igen lyckades en av eleverna ladda ner filen.

Här framgick det att läraren ansåg att någon av eleverna var "svag i matte", en annan hade "dålig attityd i stallet" och en tredje hade dålig attityd. Angående en elev skrev läraren "Kommer nog inte att klara godkänt i gymnasiearbetet då hon saknar de fysiska för det”, detta enligt Hallands Nyheter.

Kommer anmälas

Händelsen kommer att anmälas till Skolinspektionen av föräldrar som har barn på skolan.

– Det här är inte okej. Jag kallar det inte omdömen utan kränkningar. Vi kommer att gå vidare med detta, säger en förälder till Hallands Nyheter.

Robert Bengtsson, som är skolchef för Sveriges Ridgymnasium, säger till Hallands nyheter att berättar för tidningen att de använder Facebook som gruppkommunikationssystem på skolan. Han anser inte att händelsen behöver få några konsekvenser.

– Det här var personligt arbetsmaterial från i höstas som användes inför utvecklingssamtal. Det lades till i gruppen av misstag. Jag tycker att det kan jämföras med att en lärare tappar ett papper ur sin portfölj som en elev hittar och kopierar, säger han till tidningen.

Han tycker inte att omdömena kan tolkas som kränkande.

– Det är ytterst beklagligt det som skett och det har lett till emotioner. Men det är ett tecken på att lärarna bryr sig om att hantera klassen och att de är måna om att det pedagogiska arbetet ska bli så bra som möjligt, säger Robert Bengtsson till HN.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER