Foto: Robin AronFoto: Robin Aron
 Foto: Robin Aron
Foto: Robin AronFoto: Robin Aron
 Foto: Robin Aron

La död orm vid likets
hals: "Jag är ormrädd"

Publicerad

Den homosexuelle mannen hittades mördad, bunden och klädd i kvinnokläder, i sin lägenhet i Bergsjön.

Om hans hals låg en död orm och nu åtalas en 16-årig pojke för mordet som bedöms som hatbrott.

Enligt åklagaren har ett motiv till mordet varit att kränka den mördade på grund av hans sexuella läggning.

– Jag är väldigt rädd för ormar, hur ska jag kunna ha lagt den där? frågar 16-åringen polisen i förhör.

En 19-åring åtalas samtidigt för grovt skyddande av brottsling.

Det rör sig om två ensamkommande pojkar från Nordafrika som GT tidigare kunnat berätta om som tog sig hem till den homosexuelle mannens lägenhet i Bergsjön i juni.

16-åringens blod och därmed DNA finns på den döda ormen. Annars är huvudbevisningen en film från mordplatsen som hittades i en av de åtalade killarnas mobiltelefoner. Filmen var raderad men kunde återskapas av polisens tekniker och visar den misshandlade, bundna och förnedrade mannen liggande på golvet i sin egen lägenhet.

På filmen syns också hur de två tonårskillarna lägger ner den mördade mannens tillhörigheter i väskor.

Hatbrottsmotiv: sexuell läggning

En ung röst, som enligt åklagaren tillhör 16-åringen, hörs på filmen skrikandes svordomar och skällsord över offret. Bland annat nämns offrets sexuella läggning.

– Han har misshandlat honom och bragt honom om livet just för att han var homosexuell och utklädd till kvinna, säger åklagaren Lotta Nielsen och fortsätter:

– Utöver att det att jag menar att det rör sig om ett hatbrott är det en besinningslös misshandel och ett bestialiskt mord.

Ormen har, enligt åklagaren, lagts på den döde mannens kropp, om eller på hans hals efter att han dött.

Åklagarens skriver i stämningsansökan att 16-åringen, efter att mannen dött, bundit en tröja runt hans hals och handleder, virat en sladd runt hans handleder och virat en filt över hans huvud och ansikte.

Själv nekar 16-åringen.

– Jag är väldigt rädd för ormar, hur ska jag kunna lägga den där med mina egna händer, jag är rädd för dom, säger han i slutförhöret.

Det var tidigt på morgonen den 25 juni i år som polisen larmades om att en död person hittats i en lägenhet i Bergsjön. Den avlidnes klädsel gjorde att det till en början antogs röra sig om en kvinna.

Men det visade sig vara en man klädd som kvinna.

Mördad i kvinnokläder

Offrets pojkvän och sambo sedan många år säger i förhör att han aldrig uppfattat det som att den mördade varit intresserad av att klä sig i kvinnokläder.

– De kan liksom ha klätt ut honom för att håna honom eller någonting, säger pojkvännen i förhör.

Åklagaren menar att det är den mördades sexuella läggning och det faktum att han var klädd i kvinnokläder som var motiv till misshandeln och sedan mordet.

De båda misstänkta tonåringarna har däremot lämnat en mängd olika versioner under utredningens gång.

– Jag kan knappt döda en fluga, säger den mordmisstänkte 16-åringen i ett av de inledande förhören.

Han medger senare att han använt våld mot den mördade mannen, att han bland annat slagit en flaska i huvudet på honom, men att det skett i nödvärn.

– Han förnekar brott och gör gällande nödvärn, säger 16-åringens advokat Charlotte Bokelund.

Enligt 16-åringens berättelse ska han ha träffat en person i Brunnsparken i centrala Göteborg som han uppfattat som kvinna och som erbjöd sig att hjälpa honom med kläder och mat. Han åkte med personen till lägenheten i Bergsjön där denne skulle ha tagit av sig sin peruk och försökt tvinga honom till sex. I samband med det tumultet uppger 16-åringen att den senare avlidne mannen föll till golvet.

Sinnesundersökning

Även 19-åringen medger att han varit i lägenheten men utan att vara delaktig i mordet.

Enligt åklagaren är det genom en mängd undersökningar visat att den huvudåtalade pojken verkligen är 16 år.

– Det är ju tragiskt vill jag säga men jag tror inte att han mår riktigt bra. Det har gjorts en liten sinnesundersökning på honom, säger Lotta Nielsen.

De två åtalade tonåringarna har levt på gatan ensamma i en lång rad europeiska länder innan de kom till Sverige där de bott till och från på olika institutioner. De så kallade gatubarnen från Marocko och andra nordafrikanska länder är enligt en hemlig underrättelserapport från gränspolisen i Stockholm särskilt utsatta för brott och även kriminellt belastade.

Nyligen påträffades en större grupp med ensamkommande, socialt utsatta ungdomar från just Marocko i ett ödehus i Mölndal.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER