Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

La död orm vid likets
hals: "Jag är ormrädd"

Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron

Den homosexuelle mannen hittades mördad, bunden och klädd i kvinnokläder, i sin lägenhet i Bergsjön.

Om hans hals låg en död orm och nu åtalas en 16-årig pojke för mordet som bedöms som hatbrott.

Enligt åklagaren har ett motiv till mordet varit att kränka den mördade på grund av hans sexuella läggning.

– Jag är väldigt rädd för ormar, hur ska jag kunna ha lagt den där? frågar 16-åringen polisen i förhör.

En 19-åring åtalas samtidigt för grovt skyddande av brottsling.

Det rör sig om två ensamkommande pojkar från Nordafrika som GT tidigare kunnat berätta om som tog sig hem till den homosexuelle mannens lägenhet i Bergsjön i juni.

16-åringens blod och därmed DNA finns på den döda ormen. Annars är huvudbevisningen en film från mordplatsen som hittades i en av de åtalade killarnas mobiltelefoner. Filmen var raderad men kunde återskapas av polisens tekniker och visar den misshandlade, bundna och förnedrade mannen liggande på golvet i sin egen lägenhet.

På filmen syns också hur de två tonårskillarna lägger ner den mördade mannens tillhörigheter i väskor.

Hatbrottsmotiv: sexuell läggning

En ung röst, som enligt åklagaren tillhör 16-åringen, hörs på filmen skrikandes svordomar och skällsord över offret. Bland annat nämns offrets sexuella läggning.

– Han har misshandlat honom och bragt honom om livet just för att han var homosexuell och utklädd till kvinna, säger åklagaren Lotta Nielsen och fortsätter:

– Utöver att det att jag menar att det rör sig om ett hatbrott är det en besinningslös misshandel och ett bestialiskt mord.

Ormen har, enligt åklagaren, lagts på den döde mannens kropp, om eller på hans hals efter att han dött.

Åklagarens skriver i stämningsansökan att 16-åringen, efter att mannen dött, bundit en tröja runt hans hals och handleder, virat en sladd runt hans handleder och virat en filt över hans huvud och ansikte.

Själv nekar 16-åringen.

– Jag är väldigt rädd för ormar, hur ska jag kunna lägga den där med mina egna händer, jag är rädd för dom, säger han i slutförhöret.

Det var tidigt på morgonen den 25 juni i år som polisen larmades om att en död person hittats i en lägenhet i Bergsjön. Den avlidnes klädsel gjorde att det till en början antogs röra sig om en kvinna.

Men det visade sig vara en man klädd som kvinna.

Mördad i kvinnokläder

Offrets pojkvän och sambo sedan många år säger i förhör att han aldrig uppfattat det som att den mördade varit intresserad av att klä sig i kvinnokläder.

– De kan liksom ha klätt ut honom för att håna honom eller någonting, säger pojkvännen i förhör.

Åklagaren menar att det är den mördades sexuella läggning och det faktum att han var klädd i kvinnokläder som var motiv till misshandeln och sedan mordet.

De båda misstänkta tonåringarna har däremot lämnat en mängd olika versioner under utredningens gång.

– Jag kan knappt döda en fluga, säger den mordmisstänkte 16-åringen i ett av de inledande förhören.

Han medger senare att han använt våld mot den mördade mannen, att han bland annat slagit en flaska i huvudet på honom, men att det skett i nödvärn.

– Han förnekar brott och gör gällande nödvärn, säger 16-åringens advokat Charlotte Bokelund.

Enligt 16-åringens berättelse ska han ha träffat en person i Brunnsparken i centrala Göteborg som han uppfattat som kvinna och som erbjöd sig att hjälpa honom med kläder och mat. Han åkte med personen till lägenheten i Bergsjön där denne skulle ha tagit av sig sin peruk och försökt tvinga honom till sex. I samband med det tumultet uppger 16-åringen att den senare avlidne mannen föll till golvet.

Sinnesundersökning

Även 19-åringen medger att han varit i lägenheten men utan att vara delaktig i mordet.

Enligt åklagaren är det genom en mängd undersökningar visat att den huvudåtalade pojken verkligen är 16 år.

– Det är ju tragiskt vill jag säga men jag tror inte att han mår riktigt bra. Det har gjorts en liten sinnesundersökning på honom, säger Lotta Nielsen.

De två åtalade tonåringarna har levt på gatan ensamma i en lång rad europeiska länder innan de kom till Sverige där de bott till och från på olika institutioner. De så kallade gatubarnen från Marocko och andra nordafrikanska länder är enligt en hemlig underrättelserapport från gränspolisen i Stockholm särskilt utsatta för brott och även kriminellt belastade.

Nyligen påträffades en större grupp med ensamkommande, socialt utsatta ungdomar från just Marocko i ett ödehus i Mölndal.