Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-toppen om Västlänken: ”Ta bort stationen i Haga”

"Vi måste tänka om", säger Eva Flyborg (L) om Västlänken.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Moståndare till Västlänken har genomfört många demonstrationer.
Foto: DAVID LILJEROS
Första spadtaget på Korsvägen.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Liberalernas Eva Flyborg gör ett kontroversiellt utspel om Västlänken dagarna för valet.

– Vi måste tänka om vad gäller Västlänken. Vi måste upp ur skyttegravarna och hitta en kompromiss för den här frågan förlamar Göteborg, säger Flyborg som efter 20 år i riksdagen nu kommer att bli kommunpolitiker i Göteborg. 

Hon har gjort sitt utspel via en debattartikel i GP.

I korthet går det ut på att man går vidare med Västlänken men man tar bort stationen i Haga.

Utspelet är inte förankrat någonstans.

– Jag har inte talat med någon. Inga partikamrater, inga motståndare till Västlänken heller. Jag hoppas att förslaget kan leda till en konstruktiv debatt så att vi kan komma vidare.

”Har skadat Göteborg”

– Debatten kring Västlänken tar så mycket tid och kraft. Den har skadat Göteborg enormt mycket. Vi borde lägga fokus på de väldiga problem som finns vad gäller skjutningar och annan kriminalitet, skolorna, integrationen, sjukvården...

Flyborg har inte varit med och fattat några beslut om Västlänken, men som riksdagsledamot för Göteborg har hon följt debatten och kan konstatera:

– Det finns mycket att vara kritisk mot vad gäller hela ärendet, men nu måste vi komma vidare. Därför tror jag att vi måste få till en kompromiss där alla vinner lite men ingen vinner allt.

Ledamoten Axel Darvik, partikollega till Flyborg, sågar idén och säger till GP att det bara är ”något som poppat upp i hennes huvud” och att idén går emot partilinjen.

– Den här idén är helt orealistisk. Och att sedan gräva upp de gamla delarna av innerstan, som Heden och Lorensberg, är både en dyrare och sämre lösning än förslaget med tre hållplatser och Haga station, säger han till tidningen.

Stort folkligt motstånd

Motståndet mot Västlänken, tågtunnlar under Göteborg, har varit och är kompakt bland göteborgarna. Alla partier inom det röd-gröna blocket och alliansen valde att gå emot resultatet av folkomröstningen om trängselskatten som delfinansierar Västlänken. Där röstade en majoritet av Göteborgarna sa nej till trängselskatten.

Detta har lett till att nystartade Demokraterna, vars största profilfråga är nej till Västlänken, enligt opinionsmätningarna väntas få 15-20 procent av rösterna i Göteborg. Vilket sannolikt leder till svårigheter att hitta ett block med egen majoritet efter söndagens val.

Flyborg satt i riksdagen för Folkpartiet/Liberalerna 1994-2014. Nu står hon på valbar plats för Liberalerna i kommunalvalet.

Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg och förste vice ordförande i Liberalerna, är kritisk till Flyborgs debattinlägg:

– Det är olyckligt att hon låter påskina att vi inom Göteborgs kommun skulle kunna ändra på överenskommelsen om Västlänken som är en del i det Västsvenska paketet. Det kan vi nämligen inte och det borde Eva Flyborg veta.