Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-toppen lämnar – mitt i mandatperioden

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Helene OdenjungFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Helene Odenjung under tidigare Almedalsvecka.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Helene Odenjung, Liberalernas gruppledare i Göteborg, hoppar av sitt politiska uppdrag.

– Jag har kommit fram till att det är dags. Jag slutar mitt i mandatperioden för att ge min efterträdare bättre förutsättningar att komma in i uppdraget och styra Göteborg, säger hon till GT.

Hon lämnar också sitt uppdrag som förste vice ordförande för kommunstyrelsen, och som kommunalråd efter 17 år på posten.

Vid årsskiftet lämnar Helene Odenjung (L) sina politiska uppdrag och posten som Liberalernas gruppledare i Göteborg, vilket GP var först med att berätta.

Till GT säger Helene Odenjung att beslutet grundar sig i att det, helt enkelt, ”är dags nu”:

– Nu har jag varit 17 år i kommunstyrelsen och som kommunalråd och gruppledare så jag har kommit fram till att det är dags. Jag slutar nu mitt i perioden för att ge min efterträdare bättre förutsättningar att komma in i uppdraget och styra Göteborg. Jag är jättestolt och tacksam för de här åren som varit.

”Kommer fortfarande ihåg känslan”

Detta också mitt i den mandatperiod som för första gången under Helene Odenjungs tid som gruppledare satte Liberalerna i politiskt styre i Göteborg.

– Att få ta över ansvaret och styret i Göteborg ihop med Alliansen efter så många år i opposition betyder mycket för mig. Partiet har i dag mer inflytande än vad vi har haft på många år och trots ett svårt parlamentariskt läge och en ansträngd ekonomi så genomför vi väldigt mycket bra liberal politik. Vi har ett gott samarbete och det kommer att fortsätta, säger hon i ett pressmeddelande.

I Göteborgspolitiken har Odenjung bland annat varit med och utformat det hbtq-program som skulle ändra Göteborgs dåvarande rykte som en ”bögknackarstad”. 

– Jag var med och lade det första förslaget för att ändra det ryktet. Det arbetet blev brett och gemensamt med alla partier, jag kommer fortfarande ihåg den känslan i fullmäktige när förslaget gick igenom. Det är jag extra stolt över och kommer bära med mig länge.

”Dyker säkert upp något”

Helene Odenjung nämner också arbetet med hedersfrågan som central i hennes politiska karriär.

– Det är vår tids största jämställdhetsfråga, det är mäktigt att få ha varit med och påverka det, säger hon. 

Vad kommer du ägna dig åt efter årsskiftet?

– Ingen aning! Jag sitter fortfarande kvar i partistyrelsen till nästa landsmöte, så jag kommer fullfölja mitt uppdrag. Jag är skeppsmäklare och tjänstledig från mitt jobb. Sen är det ju så, när man arbetar på finns det ingen tid att fundera på vad man ska göra sen, nu kanske det finns med tid till det. Jag har minst 10 år kvar att arbeta så det kommer säkert dyka upp något roligt och spännande.