Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kyssäkta matglädje – hångeltips i ny kokbok

BOKAKTUELL. Kanske känns hon mest igen från sitt historieätande - här med progamledarkollegan Erik Haag - på SVT, men Lotta Lundberg är också författare. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

Lotta Lundberg, 42, har historieätit sig in i den svenska tv-soffan.

Nu är hon aktuell med boken "Tio lektioner i matlagning" som inleds med en fingervisning om kysskunskap.

- Man kan inte, eller det kanske man kan, skriva en bok om hur man hackar och skär och steker saker. Det blir inte roligt. Om man på riktigt ska göra en bok om att laga mat så måste man också jobba med de inneboende hindren som människor sätter upp för sig, säger hon.

Lotta Lundgren är från Tuve

ÅLDER: 42

BOR: Föddes i Tuve i Göteborg och flyttade till Stockholm 1997, men har inte tappat göteborgskan.

FAMILJ: Maken Martin, sonen Måns och dottern Mimmi.

BAKGRUND: Jobbade i många år som copywriter. Startade matbloggen "Om jag var din hemmafru" 2006 och strax därefter är det bara mat som gäller. Lotta Lundgren var också en av programledarna i "Landet Brunsås" på SVT och senast såg vi henne i "Historieätarna" tillsammans med Erik Haag.

AKTUELL: "Tio lektioner i matlagning" som ges ut av Wahlström & Widstrand förlag.

"Förmågan att kyssas eller laga god mat är inte en förmåga man föds med eller utan. I början innan vi har tränat, är vi i regel jättedåliga allihop."

Detta fastslår Lotta Lundgren, 42, i det första kapitlet av sin senaste bok "Tio lektioner i matlagning".

Går det en rät linje mellan kysskunskap och matlagning?

- Det går inga räta linjer någonstans i hela livet, däremot kan man säga att mat och matlagning hänger ihop med allt som är roligt och knepigt med att vara människa, säger Lotta Lundgren.

"Inte så jävla komplicerat"

Boken är ingen kokbok, visst finns det recept, men någon guide i att hacka morötter eller perfekta stekytor finns inte.

- Egentligen kan man säga att själva matlagandet, alltså att hacka, koka och steka saker, det är inte så jävla komplicerat. Däremot finns det väldigt mycket som är komplicerat inom oss människor och som glider ihop med det som är matlagning.

- Jag har bestämt mig för att det är från tio olika håll och därför har boken tio olika kapitel, som skjuter på eleven från dessa riktningar, säger Lotta Lundgren.

"1 000 år av julmat"

Och de tio kapitlen har bland annat titlarna "Barn", "Kön" och "Pengar". Men författaren avråder vissa från att investera i ett exemplar.

- Jag skulle vilja avråda alla människor som har en total avsaknad av humor att läsa denna bok, de kommer bara bli arga. Tycker man illa om att äta mat så är det inte heller någon lämplig litteratur.

Förutom boksläpp så spelar Lotta Lundgren just nu in säsong två av "Historieätarna" som kommer att sändas på SVT under 2014. Innan dess blir det dock en julspecial på samma tema.

- 1 000 år av julmat blir det, det skickar vi ut när alla är proppmätta och klibbiga och less på juldagen. Då får ni se oss äta julmat som ingen annan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!