Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kyrkklockorna ringde i en timme – efter blixtnedslag

Foto: Jorma Valkonen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blixten ställde till problem med bland annat tekniken i kyrkan.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tisdagens blixtoväder orsakade problem på flera håll i Västsverige.

Bland annat slog blixten ner i Sveriges äldsta kyrka, Skara domkyrka. Kyrkovaktmästare Anna von Heideken befann sig i kyrkan. 

– Så nära kommer man nog aldrig komma ett blixtnedslag, säger hon.

Under tisdagens åskoväder slog blixten ner i Skara domkyrka. Elektriciteten påverkades och ena kyrkklockan ringde i en timme, enligt kyrkovaktmästare Anna von Heideken. 

– Ena larmet drog i gång, så det tjöt som sjuttsingen och ena klockan gick i gång i en timme innan vi fick tyst på den. Det lyser för fullt, vi har lite elektronikfel att söka, säger hon, men verkar vara ganska road av problemet. 

– Det var ju rätt häftigt, så nära har man ju aldrig varit ett blixtnedslag! Men sedan gick larmet och jag hann inte tänka mer på det. 

Domkyrkan, den äldsta domkyrkan i Sverige, är försedd med åskledare och Anna von Heideken kände sig aldrig orolig.

– Vi hade öppen kyrka och höll på att förbereda för en musikgudstjänst på kvällen. Vi hade mycket i gång och testade så att allt funkade. Ingen kom till skada och eftersom kyrkan är försedd med åskledare ska det inte vara någon fara, säger hon. 

”Nackdelen med att elektrifiera”

Under onsdagen fortsätter felsökningen. 

– Just nu är det inte mycket som funkar i elektronikväg, vi hoppas att vi kan lösa det mesta under dagen, säger Anna von Heideken. 

Till helgens gudstjänster hoppas hon att allt ska vara löst, men i värsta fall får det lösas på annat vis. 

– Som tur är funkar mickarna, en orgel och högtalarna, så det går ju. Men det blir kanske lite mer grundläggande än vad man hade tänkt sig. Det är ju nackdelen med att elektrifiera så mycket, skrattar Anna von Heideken. 

Se också: