Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionens initiativ: Vaccinera hemlösa

Johanna Azar är glad över att några av de utsatta personerna har fått vaccinet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Sankt Johanneskyrkan är en trygg plats för hemlösa och utsatta människor.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Under tisdagen fick hemlösa och utsatta människor i Göteborg coronavaccinet vid Sankt Johanneskyrkan.

Det var på initiativ av Västra Götalandsregionen och i samverkan med Göteborgs Stadsmission.

Kyrkan fylldes efteråt av glädje och lättnad från flera håll.

– Det är många glada rop när man kommer ut, säger Johanna Azar, enhetschef på Stadsmissionen.

Göteborgs hemlösa och utsatta människor letar sig till Stadsmissionen på Stigberget och Sankt Johanneskyrkan för att få mat, skydd och sällskap. 

Under pandemin har många av dem befunnit sig i en allt mer utsatt situation. Och Stadsmissionen har enbart fått tillåtelse att släppa in 25 personer åt gången enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Men runt lunchtid på tisdagen påbörjades vaccineringen och alla som ville fick en möjlighet till att ta vaccinet.

– Det är på initiativ av Västra Götalandsregionen och det är vi otroligt glada över. Många av dem har inte någonstans att isolera sig så då är det livsnödvändigt om man ska klara av att hålla sig frisk, säger Johanna Azar, enhetschef på Stadsmissionen.

Johanna Azar är enhetschef på Göteborgs Stadsmission.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Det är många glada rop”

Enligt Johanna Azar var det upp till 40 personer som ville ta vaccinet och hade skrivit upp sig på listan. De hade inte satt någon begränsning utan alla som var i behov av vaccinet fick ta det, oavsett ålder.

Under tisdagen fylldes kyrkan med glädje där många personer kunde pusta ut lite efteråt.

– Jag står här utanför kyrkan nu och det är många glada rop när man kommer ut. Det är några som har varit lite nervösa innan men de har känt en stor lättnad efteråt och det är väldigt stort för många, säger Johanna Azar och fortsätter:

– Det är personer som lever i en utsatt situation så det är klart att många tycker det är skönt att få den här tryggheten.

Många hemlösa är inte listad på någon vårdcentral och kan därför inte få vaccin den vägen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Svårt ta sig till andra vaccinationsställen

Flera av de utsatta människorna har svårt att ta sig till andra vaccinationsställen så som vårdcentralen. Därför är det enklare att nå ut till allt fler genom Stadsmissionens verksamhet, menar Johanna Azar.

– Lever man i hemlöshet är man inte listad på någon vårdcentral och några personer kanske har låg tillit till systemet i övrigt. Men det kan också vara personer som saknar ett svenskt personnummer och så, det är väldigt olika.

Efteråt bjöds det på smörgås, kaffe och en bulle – och alla fick sitta kvar en stund och prata av sig. Johanna Azar hoppas att de kan få till några fler tillfällen framöver.