Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kyrka skändad av satanister

GRAVSKÄNDNING. De 17-åriga satanisterna skändade över 20 gravar när de gick bärsärkagång på Ramnerödskyrkogård i Uddevalla. De vände upp-och-ner på kors, välte gravstenar och förstörde urnor.
UDDEVALLA. Satanisterna skändade över 20 gravplatser, bröt av kors och klottrade djävulssymboler.
Sedan skickade de mejl till anställda inom kyrkan där de beskrev sig själva som satans utsända.
- Syftet var att demonstrera mot kyrkan, säger en av dem.

FAKTA

Satanism
Satanism är en ockult rörelse som dyrkar djävulen och har sitt ursprung i medeltidens Sydeuropa.
Den utövas i små oorganiserade grupper som oftast har uppfattningen att Satan besegrade Jesus i och med korsfästelsen.
Greven, alias Varg Vikenes från Norge, är kanske den som främst inspirerat svenska satanister.
Myten om offer av levande människor eller stulna likdelar har i så gott som samtliga fall kunnat avfärdas i Skandinavien.
Uppskattningsvis finns det i dag omkring tusen satanister i Sverige, men mörkertalet är stort.

De två 17-åriga satanisterna har terroriserat kyrkor i Uddevalla. I februari klottrade de på en av Södertullskyrkans väggar. Med blå sprayfärg skrev de "Gud är död" och "666". Pojkarna illustrerade också ett upp-och-ner vänt kors och en femuddig stjärna.

Krig mot Gud

I april gav de sig på Ramnerödskyrkogård. Där skändade de minst 21 gravplatser. De knäckte kors, välte gravstenar, vände kors upp-och-ner och ritade satanistiska symboler i gruset på kyrkogården. En tid efter dådet skickade 17-åringarna e-post till kyrkoherden i Bäve församling, som bara ligger några hundra meter från den skändade kyrkogården. I brevet förklarade satanisterna krig mot Gud och mot kyrkan.

E-post till kyrkan

De tog också på sig skulden för gravskändningarna och en bibelbränning. Brevet var undertecknat "Mörk Front". Satanisterna skickade ytterligare e-post till tre personer som arbetar i Bäve församling. Även en kvinnlig kommunister i Uddevallas församling fick mejl. I brevet till kvinnan citerade de bibeltexter: "Därför bör kvinnan underordna sig sin man i allt, liksom församlingen är underordnad Kristus". Polisen kunde lätt spåra de unga satanisterna, de hade använt sig av datorer på barnavdelningen på stadsbiblioteket i Uddevalla.

Syftet att jävlas

Till en början nekade de båda till brott, men erkände sedan. - Syftet var att jävlas. Det var inte riktat mot några personer utan mot kyrkan, sa en av dem i ett polisförhör. I går åtalades de båda pojkarna misstänkta för ofredande, skadegörelse och brott mot griftefriden, vid Uddevalla tingsrätt.