Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kyrka i brand - räddar värdefulla föremål

Kyrkan i Tidaholm rökfylldes under lördagskvällen.
Foto: Läsarbild

Tidaholms kyrka har rökfyllts under lördagskvällen. Larmet kom strax före halv nio.

Enligt räddningstjänsten brinner det i en trossbotten och kyrkan har därför rökfyllts.

- Vi sågar upp golvet för att komma åt en glödbrand och ventilerar röken, säger en brandman på plats.

Totalt tolv personer från räddningstjänsten i Falköping och Tidaholm kämpar med branden.

- Det väller ut massor av rök från huvudingången och även över taket på baksidan. Det är febril aktivitet runt kyrkan. Minst sju utryckningsfordon är på plats, säger ett vittne till GT vid niotiden på lördagskvällen.

En granne rapporterar att hon har fått in rök från kyrkan i sin lägenhet.

- Vi har kontaktat bostadsbolaget för att höra om det går att stänga av inluften. Det känns lite läskigt med branden. Jag är uppvuxen i stan och det är vår kyrka. Jag är orolig för att det finns saker där som kanske inte går att rädda. Det är många gamla föremål som man vuxit upp med.

Bär ut värdefulla ting

Vid 22.30 på lördagskvällen kämpade räddningstjänsten fortfarande med att lokalisera brandhärdar i kyrkans trossbotten och ventilerar röken ur byggnaden.

- Vi har fått bryta upp golvet på flera ställen och har även jobbat med att skumfylla trossbotten för att komma åt branden, säger insatsledaren Peter Hendén till GT.

Kyrkans personal har burit ut flera värdefulla saker som textilier, tavlor och väggbonader.

Renoveras

Kyrkan hade haft kvällsöppet till klockan 20 då den låstes automatiskt. En person från kyrkans personal hade ärende till kyrkan strax efter och märkte då att det rök.

Kyrkan i Tidaholm invigdes 1841 men det har funnits en kyrka i trakten sedan medeltiden. Den gamla kyrkan raserades 1840.  Enligt svenska kyrkans hemsida finns det några inventarier från den gamla kyrkan bevarade, bland annat altartavlan, dopfunten och en ljuskrona över dopfunten. Dopfunten och ljuskronan är från 1600-talet.

Kyrkan renoverades senast 2007.Just nu håller man på att renovera på utsidan och det står byggställningar utanför.

- Om detta som hänt har samband med renoveringen kan vi inte säga något om nu, förklarar Peter Hendén.

Använde elkamera

Framåt halvtolv på lördagskvällen började räddningstjänsten att avveckla sin insats. Man jobbade med en så kallad efterbevakning och sökte bland annat golvet med elkamera för att se så att inte temperaturen höjs och det finns risk för glöd.