Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kylans järngrepp om väst: ”Ser inget slut”

Vintervädret och iskylan har svept från Arktis in över Västsverige. Den kommande veckan blir det fortsatt minusgrader i hela området och under nätterna kan temperaturen klättra ner till 15 minusgrader.
Skridskois på Surtesjön.
Foto: Josef Zammel

Isdygn och köldrekord – det har inte varit en så ihållande kyla i Västsverige sedan 2012.

Och det kalla vädret fortsätter.

– Jag ser inget slut på kylan. Det är inte mycket som talar för att det blir en ändring på ett par veckors sikt, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Under kommande vecka kan temperaturen sjunka ner mot minus 20 grader på nätterna.

De varmaste kläderna i garderoben lär komma till användning ett bra tag framöver. Den bitande kylan släpper inte greppet om Västsverige i första taget, konstaterar meteorologen Per Holmberg vid väderinstitutet Storm.

– Sist vi hade en sån här vädersituation med kallt väder under en längre tid var 2012, konstaterar han.

Både fredags- och lördagsdygnet var så kallade nationella isdygn, vilket innebär att temperaturen ligger på minus hela dygnet på alla mätstationer i landet.

Årets köldrekord i Västsverige mättes natten mot fredagen i Kärna i Kungälvs kommun där det då var minus 18,4 grader, berättar Per Holmberg. 

Per Holmberg, meteorolog vid Storm.
Foto: Privat

I början av veckan kommer det att bli en del molnighet, även om det kan bjudas på sol på vissa håll. 

– Molnen kommer dock att dominera och det blir även ganska blåsigt med tidvis friska ostliga vindar, säger Per Holmberg.

”Ser ut att bli väldigt kallt”

På torsdag och fredag växer ett högtryck in norrifrån med klart och soligt vinterväder.

– Det ser ut att bli väldigt kallt också. De klara nätterna gör att temperaturerna kan gå ner mot mellan 15 och 20 minusgrader. Det kanske inte blir som allra kallast närmast kusten, men eftersom det är frånlandsvind kan det bli kallt där också. På utsatta ställen, i lokala sänkor, kan det bli extra kallt.

Anledningen till att kylan stannar kvar en längre period beror på att lågtryck och högtryck har lagt sig på ett sådant sätt att det blir en nordostlig luftström, förklarar Per Holmberg.

– Det är ett låst läge nu. Lågtrycken från Atlanten kommer inte upp hit. De går in över kontinenten i stället, säger han.

Kylan fortsätter hålla sitt grepp om Västsverige ett bra tag framöver.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Och något slut på kylan kan han inte se.

– Med tanke på hur det ser ut just nu, att lågtryck och högtryck lagt sig stationärt, är det inte mycket som talar för att det ska ruckas och bli en ändring i systemen, kanske inte på ett par veckors sikt, konstaterar Per Holmberg.

Per Holmberg ger en väderleksrapport över veckan som kommer