Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kylan kan ha förvärrat spridningen av corona

Forskaren Farshid Jalalvand tror att smittspridningen kommer att tryckas ner under sommaren likt förra året.
Leif Dotevall, regionens biträdande smittskyddsläkare, tror att det kan finnas ett samband mellan vinterkylan och den ökade spridningen av coronaviruset.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen har tagit ny fart i Västra Götaland, och det kyliga vädret kan ha förvärrat situationen. Det säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall till GP:

– Det här är väl känt sedan influensa, men det finns hypoteser om att en liknande bild gäller även för coronaviruset.

Under vecka 6 ökade antalet registrerade fall av corona med 14 procent jämfört med veckan innan.

– Det är en tydlig uppgång på en vecka och vi är väldigt oroade för att det ska ta fart igen. Det är verkligen allvar nu, sa smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i samband med att statistiken presenterades. 

Och enligt Wahlbergs kollega, biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall, kan viruset ha fått hjälp av den bitande februarikylan. Det säger han till GP.

”Ger ökad spridning”

– Det har varit ett par veckor med riktigt svår väderlek med kyla. Kylan ger en torr luft som i sin tur ger en ökad spridning av smitta inomhus.

Han utvecklar resonemanget:

– Luftfuktigheten gör att droppartiklar som andas eller hostas ut seglar lite längre väg. Det här är väl känt sedan influensa, men det finns hypoteser om att en liknande bild gäller även för coronaviruset.

I ett försök att bromsa smittspridningen infördes i veckan lokala coronarekommendationer i Västra Götaland.

”Luftfuktigheten gör att droppartiklar som andas eller hostas ut seglar lite längre väg”, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.
Foto: Colourbox

Hålla avstånd viktigast

Bland annat uppmanas invånare födda 2004 och tidigare att använda munskydd i kollektivtrafiken – och inte bara under rusningstid, där munskydd sedan tidigare rekommenderas.

– Det är inte så att man ska förvänta sig att munskydd gör jättestora under, att hålla avstånd är fortfarande grunden i alltihop. Men munskydden kan vara en del i att minska smittspridningen, sa Thomas Wahlberg.

Rekommendationerna gäller till och med den 14 mars. Regionen och smittskyddet kommer löpande att ompröva dem utifrån hur situationen utvecklar sig.


Svenskt vaccin ”dagar från godkännande”

Utvecklas i Sverige och USA – effekt även på mutationer.