Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyckling tittade ut – från ägg köpt på Ica

Foto: Privat
Dvärgsilkeshönan Knatte fick äntligen en liten kyckling – tack vare ägget från Ica MaxiFoto: Privat

Veronica Eriksson och dottern Hanna köpte ekologiska ägg på Ica Maxi.

Efter tre veckor kläcktes ett av äggen – och en liten, frisk kyckling tittade ut.

– Kycklingen växer, piper och är social. Det är jättemysigt att det kunde bli ett litet liv av ett köpeägg, säger Veronica Eriksson.

Familjen Eriksson bor i ett villaområde i Björndalen i Trollhättan och för två år sedan fick dottern Hanna, nu 14 år, ett hönshus som placerades i trädgården.

– Hon har haft ett stort hönsintresse sedan hon var liten, berättar mamma Veronica Eriksson.

I höstas låg dvärgsilkeshönan Knatte och ruvade i flera månader, utan att ha några ägg.

– Det var lite tokigt. Hon bara ruvade och ruvade, och varken åt eller drack. Vi fick lyfta ut hönan ur redet för att hon skulle få mat och vatten. Sedan sprang hon direkt tillbaka, berättar Veronica Eriksson.

Köpte ägg på Ica Maxi

Dottern Hanna tänkte att Knatte kanske längtade efter en kyckling. Hon hade googlat och läst på nätet om att det ibland fungerar att använda ägg från en vanlig mataffär.

– Vi tyckte att det var värt att prova och åkte till Ica Maxi i Trollhättan och köpte de färskaste ekologiska äggen vi kunde hitta i affären, säger Veronica Eriksson och fortsätter:

– Vi lyste på varje ägg med ficklampa. Hanna tyckte sig se ett spindelmönster i ett par ägg och de skulle då kunna vara befruktade.

14-åriga Hanna googlade och hittade tips på nätet hur hon skulle hjälpa hönan Knatte att få en kyckling.Foto: Privat

Gav hönan två av Ica-äggen

De valde ut två av de 24 inköpta äggen och lade i redet hos den äggsjuka hönan som tacksamt tog emot dem.

– Där låg hon och ruvade och efter ett par dagar lyste vi igen. Då såg vi att det rörde sig i ett ägg. Jag blev jättepaff för jag trodde egentligen inte på det här experimentet. Min dotter var överlycklig, konstaterar Veronica Eriksson.

Även Ttela har berättat om familjens lyckosamma ägginköp på Ica.

Veronica och Hanna fortsatte att lysa på ägget för att följa dess utveckling, och precis på dagen tre veckor efter att hönan Knatte fått äggen fick Veronica ett sms till jobbet från dottern: "Mamma, jag har blivit mormor".

Kycklingen Ica-Stig såg dagens ljus

Då hade ägget kläckts och en helt vanlig liten kyckling sett dagens ljus. Kycklingen fick namnet Ica-Stig, och kallas också Lilla pip. 

Tre veckor efter att hönan börjat ruva på ägget från Ica tittade en liten kyckling ut.Foto: Privat

Den lyckliga tilldragelsen inträffade strax före jul. Förutom Knatte och den lilla kycklingen har familjen Eriksson även två andra hönor.

"Känns jätteroligt"

Nu hoppas familjen att Ica-Stig ska visa sig vara en höna, för det är inte tillåtet att ha tuppar som väsnas i bostadsområden.

– Det känns jätteroligt att det lyckades. Kycklingen växer, piper och är social. Det är jättemysigt att det kunde bli ett litet liv av ett köpeägg, säger Veronica Eriksson. 

Handlaren Magnus Andersson på Ica Maxi i Trollhättan konstaterar att "det är så här naturen fungerar".

Tuppar i ekologiska hönsgårdar

– Det är inget konstigt egentligen. När det gäller ekologiska ägg är hönorna oftast frigående och går både ute och inne. Och där finns tuppar för att skydda hönorna och hålla dem lugnare. På så sätt värper hönorna bättre. Samtidigt kan ju äggen befruktas, säger han.

Men någon risk eller möjlighet att kycklingar ska dyka upp i kylskåpet hemma finns det inte.

– När äggen förvaras i kylen kan det inte bli några kycklingar. De måste värmas upp, säger Magnus Andersson.