Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnornas larm inifrån Nordstan

Polisen säger att problemet med kvinnor och flickor som utsätts för sexuella kränkningar i Nordstan är omfattande.
Foto: LENNART REHNMAN
Magdalena Bogar berättar att en man tafsat på hennes kollega .
Foto: Evelina Nedlund
Ulrika Dreier är butikschef och har jobbat i Nordstan i 20 år, hon säger att problemen ökat i centrumet.
Foto: Evelina Nedlund
Marica Danielsson, 26, studerande, Göteborg: – Jag är inte så ofta i Nordstan, just för att det kan kännas obehagligt, men det blir ändå att jag passerar då och då. Det är flera gäng här som ingen verkar ha någon koll på. Jag brukar gå fort förbi.
Foto: Eva Rogsten

Butiksanställda som blir sexuellt trakasserade. 

Kvinnor som rört sig i köpcentrumet som blir omringade och tafsade på.  

Polis och anställda vittnar nu om ett nytt problem i spåren av ungdomsgängen i landets största köpcentrum Nordstan. 

– Jag vet att det här är ett stort problem för kvinnor som omringas av de här pojkarna eller männen i Nordstan. Det är fruktansvärt och en kriminell handling, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

För Emma, 24, som jobbar i Nordstan är sexuella trakasserier och snatterier vardag – och nu överväger hon att sluta sitt arbete på grund av påhoppen. 

GT har granskat de ökande problemen med ungdomsgäng i Nordstan sent på kvällarna. 

Grova våldsbrott, rån, snatterier och hot präglar bilden av köpcentrumet som polisen kallar för en "stor fritidsgård". Det handlar om ungdomar från spridda grupper, bland dem förortsungdomar och asylsökande från en rad länder, men rättsväsendet slår särskilt larm om ungdomarna från Marocko med lång bakgrund i utsatta miljöer.

Den ökade koncentrationen av ungdomar i köpcentrumet, som kommit med de ensamkommande flyktingbarnens intåg, har lett till stora utmaningar för polisen. 

Flera butiksanställda berättar att de upplever otrygghet på jobbet och när de ska gå hem från Nordstan på kvällarna. En av dem är Emma, 24, som berättar att hon ständigt utsätts för trakasserier i sitt arbete.

LÄS MER: Droger och våldsbrott – ny vardag i Nordstan 

"Det är sexuella trakasserier"

Hon menar att ungdomsgängen som kommer in i butiken sent på kvällarna är svåra att handskas med – och att hon ofta blir verbalt attackerad. 


LÄS MER: Politikern: En arbetsförmedling för brott 


– Det är sexuella trakasserier. Jag får höra att de gärna skulle göra både det ena och andra med mig. De säger att jag är snygg, frågar när jag slutar och liknande.

Har du polisanmält det här?

– Nej. Jag känner att det inte är någon idé. Det händer så ofta.

Emma överväger att sluta på sitt jobb:

– Jag älskar mitt jobb och de jag jobbar med. Men att känna sig otrygg på arbetet ska ingen behöva göra.

"En man hade tafsat på henne"

Linnea Lorentsson arbetar också i en av Nordstans butiker. Hon delar Emmas bild av att Nordstan är en otrygg plats och hon känner ofta obehag när hon ska gå hem från jobbet på kvällarna.

– Det känns läskigt. Jag ringer alltid och pratar med någon när jag är på väg. Jag skulle aldrig gå till Nordstan på fritiden. Varför ska man vara på ett ställe där man inte känner sig trygg? Tjejer får stå ut med mycket här. Folk ropar efter en, man blir uttittad. Det händer att de följer efter, berättar hon.

Linnea Lorentsson som arbetar i Nordstan känner sig otrygg när hon ska lämna jobbet.
Foto: Privat

I en annan butik jobbar Magdalena Bogar som säger att hon själv inte har varit med om hot eller allvarliga trakasserier. 

– Men en kollega blev utsatt för det häromdagen. En man hade tafsat på henne vid magen, inte innanför byxorna men det var ju hans mening. Det är inte jättekul och det gör mig arg. Det löste sig och händelsen togs på allvar, säger hon och fortsätter:

– Jag informerade en av vakterna och sen såg de mannen här i köpcentret och ringde polisen och varnade om honom.

"Det är förnedrande och äckligt"

Magdalena Bogar tycker att det känns otrevligt att gå genom Nordstan och ut till spårvagnen när hon ska hem från jobbet.

– Det är inte kul. Oftast tar jag följe med en kollega eller pratar i telefon med min sambo, för jag vill alltid ha någon att prata med. Folk stirrar efter en och kanske ropar något. Det är förnedrande och äckligt.

Flera som GT talar med och som har jobbat på Nordstan länge vittnar om att otryggheten har ökat under årens lopp. Ulrika Dreier är butikschef och har arbetat i Nordstan i 20 år. Hon berättar att kunder har sagt att de känt sig trakasserade av ungdomsgängen.

– Otryggheten har ökat. Det är mycket stölder och även väldigt mycket droger. Personer har kommit fram och varit aggressiva. Då har jag ringt till vakten.

Nordstan är Sveriges största köpcentrum.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen: "Det händer ofta"

Enligt polisen är problemet med kvinnor och flickor som utsätts för sexuella kränkningar i Nordstan omfattande och ska inte ses som isolerade händelser.

– Det händer ofta. Det här är inte ett enskilt brottstillfälle där flickorna blir av med en telefon, det här är deras vardag, säger polisens presstalesman Ulla Brehm. 

Både kvinnor som jobbar i butikerna och kvinnor som rör sig i köpcentrumet drabbas, enligt polisen. 

– Kvinnorna som står i butiken är utsatta på ett speciellt sätt eftersom de inte kan välja att gå därifrån. De måste stå kvar och lyssna på detta. Samtidigt är det väldigt många kvinnor som utsätts när de går från jobbet i Nordstan eller till spårvagnen, säger Ulla Brehm.

Polisen har ökat sin närvaro i Nordstan

Hon uppmanar drabbade kvinnor att ta kontakt med polispatruller på plats i Nordstan – och att polisanmäla. Något som sällan görs, enligt presstalesman Ulla Brehm.

– Vi vill att de här flickorna och kvinnorna i Nordstan ska känna att vi finns där för dem. Om de anmäler får polisen kännedom om problematiken och kan utreda brotten, Ulla Brehm. 

Eftersom brossligheten ökat har polisen ökat sin närvaro i köpcentrumet.
Foto: HENRIK JANSSON

Vad gör polisen för att stävja den här typen av brott? 

– Det är jättesvårt att stävja eftersom det här det är ett beteendefel. Poliserna som patrullerar i Nordstan hör inte detta sägas till kvinnorna. Här pratar vi om det som sker i det tysta. I många i fall där vi griper personer finns det stora svårigheter att lagföra dem om vi inte har identitetshandlingar. Men polisen har ökat sin närvaro i Nordstan eftersom brottsligheten har ökat och behovet av polisnärvaro är större. 

Nordstans vd Ulrika Carlsson berättar att hon inte fått indikationer från handlare i Nordstan om att trakasserierna skulle vara ett utbrett problem.

– Det är inte en fråga som vi fått lyft i ett enskilt fall eller som ett generellt problem från företagarföreningen. Men det är en allvarlig fråga, en jätteviktig fråga.

VD:n Ulrika Carlsson: Viktigt att polisanmäla

Ulrika Carlsson betonar samtidigt att det är viktigt att händelserna polisanmäls och att frågan lyfts dels på den enskilda arbetsplatsen men också att den tas vidare till Nordstans företagarförening. Annars kan man inte få bukt med problemen, menar hon.

– Det är viktigt att man ventilerar det här på sin arbetsplats så att det kan bli bättre, säger Carlsson som inte i samma utsträckning som polisen upplevt problemet.

De enskilda butikerna och deras anställda kan få stöd både från polisen och vaktbolagen.

– Det är viktigt att uppgifterna kommer fram till oss så att vi kan jobba vidare med frågeställningen. Vi måste jobba på många fronter. Dels finns polisen, dels finns våra vaktbolag som i princip alla butiker har ett avtal med.

Problem med droger och stölder

LÄS MER: Så lever de laglösa gängen i Nordstan  

GT:s granskning av Nordstan visar att under den senaste femårsperioden, sedan 2012, har antalet anmälda brott inne i köpcentrumet ökat från 2890 till 3250 år 2016. Däribland har stöldbrotten ökat och i synnerhet fickstölderna. Samtidigt har våldsbrotten minskat.

Särskilt fickstölderna har ökat inne i köpcentrumet.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen har tidigare uttalat sig om problematiken:

– Det är mycket narkotika som florerar. Jag rekommenderar inte ens min egen son att åka ner till Nordstan. Det är rånrisk men även trakasserier mot flickor. De är högljudda och för oväsen, har Rikard Sörensen vid citypolisen sagt.

Anmälningarna har minskat

Polisassistenten Patrik Ström vid citypolisen finns ofta på plats i Nordstan. Tillsammans med en kollega arbetar han med projektet Trygg butik sedan i november. Enligt Ström har anmälningarna nu börjat minskat sedan projektet införlivades.

– Vi jobbar brottsförebyggande framför allt vad gäller stölder. Det har givit bra utdelning hittills. Anmälningarna i Nordstan har minskat med 40-50 procent, säger han.

Patrik Ström förklarar att det handlar om att "rädda kvar varan i butiken", att anställda griper in aktivt på ett smidigt sätt. Det kan vara att en person ses stoppa något innanför jackan och att en butiksanställd då säger: "Här använder vi kundkorg när vi handlar".

– I stället för att sitta med gripna personer och skriva anmälningar kan vi återinvestera tiden i att gå runt i Nordstan i stället och öka tryggheten genom vår närvaro här.

Patrik Ström bekräftar också bilden av att kvinnor känner sig extra utsatta i Nordstan.

– Många kvinnor jobbar i butikerna och när de går hem på eftermiddagarna är det också fler ungdomar som hänger där. Vissa kvinnor uttrycker att det är en otrevlig stämning och att de känner olust när de går från jobbet, säger han.