Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnorna som föll offer – för mäns dödliga våld

Emma Tikka, 33, mördades av Yusuf Shirar Hussein. Foto: Privat
Yusuf Hussein är dömd till 18 års fängelse och utvisning för mordet på Emma Tikka. Foto: Polisen
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Emma Tikka, 33, föll offer för Yusuf Husseins dödliga våld och tidigare i år föll domen mot hennes dåvarande partner. 

Senaste året har flera kvinnor i Västsverige mist livet och forskare Jenny Yourstone förklarar att mäns dödliga våld mot kvinnor ofta sker i samband med relationer och uppbrott.

– Den typen av man brukar vara duktig på att pendla mellan våld och att visa värme och omtanke, säger hon.

Emma Tikka, 33, från Göteborg träffade Yusuf Hussein sommaren 2017 – bara månader senare inleddes hans våld mot henne. På hösten gick han till attack mot Emma med slag i ansiktet, på huvudet och på kroppen. Våld som sedan fortsatte och eskalerade. 

– De började träffas på sommaren och efter oktober så började jag se tecken på att han var väldigt våldsam och kontrollerande. Det var blåmärken och hon började ljuga om att det var någon annan som orsakat dem men aldrig han, säger Emmas mamma Ritva.

Förhållandet tog tillfälligt slut under första halvan av 2018 men till sommaren var paret tillsammans igen. 

Emma Tikka, 33, mördades av Yusuf Shirar Hussein. Foto: Privat

På morgonen den 1 september 2018 ringde Emma sina föräldrar och berättade att hon bara skulle hämta sina saker i lägenheten och sedan åka hem till föräldrarna. Hon berättade för sin oroliga mamma att mannen lovat att vara lugn. Emma kom aldrig hem till föräldrarna och dagen därpå hittades Emma död i lägenheten. 

Yusuf Hussein hade då slagit Emma gång på gång med ett järnrör – en träningsstång – över kroppen, huvudet, armarna och benen. Hon dog av att en av hennes lungor kollapsade och pojkvännen dömdes i april 2019 i tingsrätten till livstids fängelse och utvisning för mordet. Något som hovrätten senare ändrade till 18 års fängelse och utvisning.

Emma är inte den enda kvinnan i Västsverige som senaste året mördats av en man. 

Två mord på kvinnor under sommaren

I början av sommaren åtalades en man i 50-årsåldern för mordet på sin före detta fru i Mölnlycke. Han har vidgått vissa omständigheter, men nekar brott.

Kvinnan i 40-årsåldern hittades svårt skadad på en parkeringsplats och avled senare på sjukhus av de stickskador hon fått på halsen och i bröstet. 

Mannen som misstänks för mordet på kvinnan i Mölnlycke. Foto: POLISEN
Brottsplatsen vid dagen för mordet. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mannen misstänks ha haft med sig en skarpladdad pistol till brottsplatsen. Foto: POLISEN
Kniven som ska ha använts vid brottstillfället. Foto: POLISEN
Pilarna visar skadorna som kvinnan fick vid den dödliga attacken. Foto: POLISEN

Åklagare Lotte Nielsen berättade i samband med att mannen åtalades att kvinnans nya äktenskap var motivet bakom mordet.

– De har varit gifta med varandra och sedan har kvinnan gift om sig med en ny man. Jag påstår att motivet för den här gärningen har varit att återställa den hedern som då ska ha gått förlorad i och med att de skilde sig och sedan gifte om sig med en svensk man. Det är mitt påstående, sen får vi se om jag lyckas styrka det eller inte, har kammaråklagare Lotte Nielsen tidigare sagt till GT

Flera rättegångsdagar har hållits under sommaren men domen blev framflyttad efter att rätten beslutat att mannen skulle genomgå en rättpsykiatrisk undersökning.

Enligt Göteborgs-Posten menar rätten att det rör sig om övertygande bevisning att den åtalade mannen är den skyldige och Rättsmedicinalverket har bedömt att mannen inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykiskt störning.

I juni mördades två kvinnor till i Västsverige och två män sitter anhållna misstänkta för morden.

Hittade styckad kropp

Den ena kvinnan hittades då mördad och styckad i en lägenhet i Alingsås och polisen grep snart en 51-årig man som, mot sitt nekande, misstänks för brottet.

Den misstänkte 51-åringen vid häktningen tidigare i somras. Foto: HENRIK JANSSON

Dagen före kvinnans kropp hittades i ett badkar hade 51-åringen ringt sin tidigare sambo och krävde då att hon skulle komma och städa eftersom det var blod i hela lägenheten. Några år tidigare dömdes han för att ha misshandlat henne brutalt med en slägga.

– Han ringde mig flera gånger och erbjöd mig 1 000 kronor för att komma dit och städa upp. Han sa att det var blod precis överallt och ville att jag skulle komma och städa med Klorin, har den tidigare sambon berättat.

I slutet av juni hittades även en kvinna i 70-årsåldern död i en bostad i Kil. Kvinnan var en pensionerad lärare med stort engagemang i flykting- och integrationsfrågor.

– Hon var en fantastisk kvinna som levde för integration. Hon gjorde allt för våra ensamkommande, har en kvinna som arbetade tillsammans med kvinnan i en förening tidigare berättat för GT.

”Han erkänner mord”, säger advokaten Anders Olsson under häktningsförhandlingen. Foto: DAGSMEDIA.SE

Erkänner brott

En ensamkommande man i 20-årsåldern misstänktes snart för mordet. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha ringt till polisen och sagt ”jag har dödat min lärare”. 

Mannens häktades senare efter att ha erkänt att han mördat henne.

– Det är fruktansvärt det som har hänt, sa mannens advokat Anders Olsson efter häktningsförhandlingen.

Gemensamt för dessa fyra händelser är att offer och de misstänkta gärningsmännen känner varandra sedan innan och enligt Jenny Yourstone, forskare i våldsbrott, finns det ofta en relation eller före detta relation mellan gärningsperson och offer när en man mördar någon av det motsatta könet.

– Män kan också rikta sitt dödliga våld mot helt okända personer något som i stort sett aldrig händer om gärningspersonen är en kvinna.

Jenny Yourstone, expert och forskare i våldsbrott. Foto: Privat

Motsatte sig dotterns förhållande

Kniv är det vanligaste vapnet i all typ av dödligt våld, berättar Yourstone. När det kommer till mäns dödliga våld mot kvinnor de har eller har haft en relation med förekommer även till exempel strypning och kvävning som metod. 

– Ofta rör det dig om ett psykiskt och fysiskt våld som pågått under en längre tid där till exempel strypgrepp är en riskfaktor för eventuellt framtida dödligt våld. I en destruktiv relation där det dessutom förekommer våld som trappas upp blir det farligare och farligare för kvinnan att vara kvar i relationen. Mannen i den här typen av relationer brukar vara duktig på att pendla mellan våld och att visa värme och omtanke.

Emma Tikka är en av de kvinnor som levde i en våldsam relation och hennes mamma Ritva har tidigare berättat för GT att hon motsatte sig Emmas förhållande med Yusuf.

– Emma sa inte så mycket om honom i början. Men så småningom berättade hon mer och mer, bland annat att han tidigare varit dömd för misshandel. Jag var emot relationen, men hon verkade älska honom. Hon vågade inte lämna honom, har Ritva tidigare berättat för GT.

Drivs av svartsjuka och kontrollbehov

Jenny Yourstone berättar att som utomstående kan man vara uppmärksam om man märker att en kvinna i en relation börjar tappa kontakten med vänner och familj, sjukskriva sig mycket och försöker dölja blåmärken. 

Trots att de kvinnor som mördats av en man oftast befunnit sig i en nära relation med mannen finns det undantag. Jenny Yourstone berättar att det dödliga våldet finns i alla samhällsgrupper men att det ofta finns ett missbruk inblandat.

– Rent generellt när det kommer till det dödliga våldet är att det finns någon form av relation mellan offer och gärningsperson. Ser man till män som dödar kvinnor är det i första hand våld i nära relation och i nästa steg att man är bekant på något annat sätt. Ofta rör det sig om personer som drivs av en kraftig svartsjuka, har ett stort kontrollbehov eller är lättkränkta vilket kan leda till att det slutar i dödligt våld.