HOTADE PÅ GATAN. I SVT:s Uppdrag granskning fick tittarna i november 2013 se hur hallickar hotade prostituerade medan bilarna passerar i området Rosenlund. Detta över ett år efter att Göteborgspolisen avslöjat och lyckats få fällande domar i den hittills största traffickinghärvan i Göteborg. Nu kan GT avslöja att nätverken med bas i Rumänien gett sig in på ren slavhandel.
HOTADE PÅ GATAN. I SVT:s Uppdrag granskning fick tittarna i november 2013 se hur hallickar hotade prostituerade medan bilarna passerar i området Rosenlund. Detta över ett år efter att Göteborgspolisen avslöjat och lyckats få fällande domar i den hittills största traffickinghärvan i Göteborg. Nu kan GT avslöja att nätverken med bas i Rumänien gett sig in på ren slavhandel.

Kvinnorna säljs som slavar – för 2000 euro

Publicerad

GÖTEBORG. 2 000 euro.

Det är priset för en kvinna på den svarta marknaden i Göteborg.

Nej, inte priset för att köpa sex - utan att köpa hem en kvinna från Östeuropa "på livstid".

– Det är slavhandel. Vi kan ingenting göra, vi får in anmälningar, suckar åt det och slänger det åt sidan, säger en uppgiven Mats Paulsson från polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Enligt uppgifter till GT opererar just nu minst en liga från Rumänien i Göteborg med grov människohandel. Ligan har tidigare framför allt varit verksam som hallickar och tagit hit östeuropeiska kvinnor till gatusexhandeln.

Nu har det övergått i ren slavhandel.

Uppgifterna bekräftas av polisen som känner till problemet, men jobbar inte med frågan just nu - överhuvudtaget. På grund av gängkriget i Göteborg har Västra Götalandspolisen omdisponerat sina resurser för att få stopp på skottlossningarna som skakat staden.

Polisens verksamhet pausad

Effekten: Den sektion inom polismyndigheten som motarbetar människohandel har tvingats pausa hela sin verksamhet.

Vakuumet på gatan har medfört att minst en människohandelsliga fått manöverutrymme och tagit människohandeln till en ny, skrämmande, nivå. Nu erbjuds män i Göteborg att köpa en kvinna för omkring 2 000 euro, som slav till sitt hem.

– Hon kan ta hand om dina barn, städa och ja, vad du gör med henne är din sak, är säljargumentet - berättar en av de göteborgare som fått erbjudandet.

Saknar resurser

Samtidigt står polisens traffickinggrupp maktlös. Utan resurser att kunna ingripa, ser de hur människohandlare från östra Europa, framför allt Rumänien, kommer hit för att sälja kvinnor, i många fall minderåriga.

– Det är slavhandel. Vi kan ingenting göra, vi får in anmälningar, suckar åt det och slänger det åt sidan, säger en uppgiven Mats Paulsson, chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Minderåriga flickor

Personerna som säljs är enligt polisen nästan uteslutande kvinnor. I många fall är de minderåriga. De har förts hit från Europa av sina så kallade "ägare", som säljer dem vidare till svenska hem där de tvingas städa, tvätta, laga mat och i många fall även utnyttjas sexuellt. Det är oklart hur många personer som är drabbade, eftersom ingen utredningsverksamhet pågår hos polisen sedan snart ett års tid.

– Vi känner absolut till detta. Det är människohandel, prostitution, kalla det vad du vill. Många gånger är det mängdbrottslingar som även sysslar med andra kriminella verksamheter som gör detta, men just nu arbetar vi inte med det alls. Det finns inte resurser, tyvärr, säger Mats Paulsson, chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Avslöjade stor liga

2012 kunder polisen i Göteborg genom en riktad insats avslöja den dittills största kända människohandelsligan som opererat i Göteborg. Då hade minst elva kvinnor tvingats eller lockats under falska förespeglingar till Göteborg för att hamna på prostitutionsstråket Rosenlund. Även den här gången är traffickingligan enligt anmälningarna och de källor GT talat med från Rumänien. Man erbjuder i huvudsak unga rumänska kvinnor - som slavar till västsvenska hem.

Traffickinggruppens chef berättar att människohandlarna går till väga på flera olika sätt när de tar kontakt med potentiella köpare. Man opererar både på nätet som genom direktkontakt med möjliga köpare:

– Det är allt från att hyra lägenheter i Göteborg i andra hand där de förmedlar människorna, till sidor på internet. Det är skrämmande, säger Mats Paulsson

Säljs öppet på krogstråken

GT har varit i kontakt med göteborgare som träffat på ligans representanter, "säljare", på offentliga platser i Göteborg. Runt krogstråket vid Andra Långgatan i Linnéstaden har flera personer GT talat med blivit erbjudna ett rent slavköp.

Här erbjuder ligorna ett köp av en kvinna på så kallat "lifetime", för livet - för 2 000 euro.

För 700 kronor kan man köpa ett par tjejer för en dag - och göra "vad man vill" med dem, som slavhandlarna uttrycker det.

– Plötsligt frågar han om jag vill köpa en tjej av honom. Jag svarar nej, att jag inte vill. Då säger han att jag kan få en tjej på "lifetime", som både städar, lagar mat och tvättar. Det är som slavhandel och jag tyckte det var konstigt. Vi är inte i Vietnam eller Filippinerna, utan i Göteborg, hjärtat av Skandinavien, säger en av männen till GT.

Trots att polisen stoppade ett rumänska hallicknätverket i maj 2011 har sexhandeln på prostitutionsstråket fortsatt. Flera av kvinnorna som vittnade mot nätverket var tillbaka på prostitutionsstråket Rosenlund - bara veckor efter rättegången.

Och nätverken som handlar med kvinnor för gatuprostitutionen är i de flesta fall samma nätverk som sysslar med den rena slavhandeln. Men hur många kvinnor som är drabbade i Göteborgsområdet är just nu oklart.

Utreds inte

För ingen utreder anmälningarna sedan sommaren 2013 - på grund av polisens särskilda fokus på gängkriget.

– Den bistra sanningen är att de har utrymme att verka här. Det är väldigt frustrerande för oss poliser, vi vill göra något och tycker det är jobbigt. Men jag är inte kritisk mot polisledningen och det handlar inte om någon munkavle från deras sida. De sitter i en jävla sits och kan inget göra, säger Mats Paulsson, chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER