Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnorna säljs som slavar – för 2000 euro

HOTADE PÅ GATAN. I SVT:s Uppdrag granskning fick tittarna i november 2013 se hur hallickar hotade prostituerade medan bilarna passerar i området Rosenlund. Detta över ett år efter att Göteborgspolisen avslöjat och lyckats få fällande domar i den hittills största traffickinghärvan i Göteborg. Nu kan GT avslöja att nätverken med bas i Rumänien gett sig in på ren slavhandel.

GÖTEBORG. 2 000 euro.

Det är priset för en kvinna på den svarta marknaden i Göteborg.

Nej, inte priset för att köpa sex - utan att köpa hem en kvinna från Östeuropa "på livstid".

– Det är slavhandel. Vi kan ingenting göra, vi får in anmälningar, suckar åt det och slänger det åt sidan, säger en uppgiven Mats Paulsson från polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Enligt uppgifter till GT opererar just nu minst en liga från Rumänien i Göteborg med grov människohandel. Ligan har tidigare framför allt varit verksam som hallickar och tagit hit östeuropeiska kvinnor till gatusexhandeln.

Nu har det övergått i ren slavhandel.

Uppgifterna bekräftas av polisen som känner till problemet, men jobbar inte med frågan just nu - överhuvudtaget. På grund av gängkriget i Göteborg har Västra Götalandspolisen omdisponerat sina resurser för att få stopp på skottlossningarna som skakat staden.

Polisens verksamhet pausad

Effekten: Den sektion inom polismyndigheten som motarbetar människohandel har tvingats pausa hela sin verksamhet.

Vakuumet på gatan har medfört att minst en människohandelsliga fått manöverutrymme och tagit människohandeln till en ny, skrämmande, nivå. Nu erbjuds män i Göteborg att köpa en kvinna för omkring 2 000 euro, som slav till sitt hem.

– Hon kan ta hand om dina barn, städa och ja, vad du gör med henne är din sak, är säljargumentet - berättar en av de göteborgare som fått erbjudandet.

Saknar resurser

Samtidigt står polisens traffickinggrupp maktlös. Utan resurser att kunna ingripa, ser de hur människohandlare från östra Europa, framför allt Rumänien, kommer hit för att sälja kvinnor, i många fall minderåriga.

– Det är slavhandel. Vi kan ingenting göra, vi får in anmälningar, suckar åt det och slänger det åt sidan, säger en uppgiven Mats Paulsson, chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Minderåriga flickor

Personerna som säljs är enligt polisen nästan uteslutande kvinnor. I många fall är de minderåriga. De har förts hit från Europa av sina så kallade "ägare", som säljer dem vidare till svenska hem där de tvingas städa, tvätta, laga mat och i många fall även utnyttjas sexuellt. Det är oklart hur många personer som är drabbade, eftersom ingen utredningsverksamhet pågår hos polisen sedan snart ett års tid.

– Vi känner absolut till detta. Det är människohandel, prostitution, kalla det vad du vill. Många gånger är det mängdbrottslingar som även sysslar med andra kriminella verksamheter som gör detta, men just nu arbetar vi inte med det alls. Det finns inte resurser, tyvärr, säger Mats Paulsson, chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Avslöjade stor liga

2012 kunder polisen i Göteborg genom en riktad insats avslöja den dittills största kända människohandelsligan som opererat i Göteborg. Då hade minst elva kvinnor tvingats eller lockats under falska förespeglingar till Göteborg för att hamna på prostitutionsstråket Rosenlund. Även den här gången är traffickingligan enligt anmälningarna och de källor GT talat med från Rumänien. Man erbjuder i huvudsak unga rumänska kvinnor - som slavar till västsvenska hem.

Traffickinggruppens chef berättar att människohandlarna går till väga på flera olika sätt när de tar kontakt med potentiella köpare. Man opererar både på nätet som genom direktkontakt med möjliga köpare:

– Det är allt från att hyra lägenheter i Göteborg i andra hand där de förmedlar människorna, till sidor på internet. Det är skrämmande, säger Mats Paulsson

Säljs öppet på krogstråken

GT har varit i kontakt med göteborgare som träffat på ligans representanter, "säljare", på offentliga platser i Göteborg. Runt krogstråket vid Andra Långgatan i Linnéstaden har flera personer GT talat med blivit erbjudna ett rent slavköp.

Här erbjuder ligorna ett köp av en kvinna på så kallat "lifetime", för livet - för 2 000 euro.

För 700 kronor kan man köpa ett par tjejer för en dag - och göra "vad man vill" med dem, som slavhandlarna uttrycker det.

– Plötsligt frågar han om jag vill köpa en tjej av honom. Jag svarar nej, att jag inte vill. Då säger han att jag kan få en tjej på "lifetime", som både städar, lagar mat och tvättar. Det är som slavhandel och jag tyckte det var konstigt. Vi är inte i Vietnam eller Filippinerna, utan i Göteborg, hjärtat av Skandinavien, säger en av männen till GT.

Trots att polisen stoppade ett rumänska hallicknätverket i maj 2011 har sexhandeln på prostitutionsstråket fortsatt. Flera av kvinnorna som vittnade mot nätverket var tillbaka på prostitutionsstråket Rosenlund - bara veckor efter rättegången.

Och nätverken som handlar med kvinnor för gatuprostitutionen är i de flesta fall samma nätverk som sysslar med den rena slavhandeln. Men hur många kvinnor som är drabbade i Göteborgsområdet är just nu oklart.

Utreds inte

För ingen utreder anmälningarna sedan sommaren 2013 - på grund av polisens särskilda fokus på gängkriget.

– Den bistra sanningen är att de har utrymme att verka här. Det är väldigt frustrerande för oss poliser, vi vill göra något och tycker det är jobbigt. Men jag är inte kritisk mot polisledningen och det handlar inte om någon munkavle från deras sida. De sitter i en jävla sits och kan inget göra, säger Mats Paulsson, chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Från sexköpshärva till slavhandel

■ 31 MAJ 2011 slog polisen till mot tre lägenheter i nordöstra Göteborg. Vid tillslaget fanns sju kvinnor och tre hallickar i lägenheterna. En kvinna var inlåst och misshandlad. Totalt hade elva kvinnor i 20-30 årsåldern lockats till Sverige från Rumänien för att under slavlika förhållanden sälja sex i Rosenlund.

Dömdes till sex års fängelse

■ 14 MAJ 2012 dömdes de två huvudmännen (födda 1966 och 1967) i prostitutionshärvan till vardera sex års fängelse för människohandel och grovt koppleri i tingsrätten. Av de fyra övriga männen (födda mellan 1976 och 1987) dömdes tre till fyra och ett halvt års fängelse och en till tre år.

Hovrätten sänkte straffet

■ 21 SEPTEMBER 2012 mildrade hovrätten straffen för samtliga sex män. Huvudmännens fängelsestraff sänktes till fem år och de övriga fyra fick straffen sänkta med några månader.

Nya arbetsuppgifter

■ UNDER AUGUSTI 2013 dirigerade polisledningen om Göteborgspolisens traffickinggrupp från arbetet med att avslöja sexnätverk och människohandel till att assistera med det eskalerande gängkriget i Göteborg.

Slår larm om problemet

■ 18 NOVEMBER 2013 slog Mats Paulsson, chef för länskriminalens traffickinggrupp, larm i SVT:s Uppdrag granskning om att inget arbete mot människohandeln pågår. "Från någon gång i somras så har vi haft mycket begränsad tid att titta på det där", säger han i programmet.

■ GT avslöjar slavhandeln

I dag kan GT berätta om hur minst ett rumänskt nätverk kring gatusexhandeln i Göteborg rört sig över till ren slavhandel. Nu erbjuder traffickingligan män i Göteborgsområdet att köpa sig en kvinna, huvudsakligen unga kvinnor från Rumänien, till sitt hem. För mindre än 20 000 kronor ska dessa kvinnor säljas på "livstid". Både polisen och prostitutionsgruppen bekräftar problemet - men kan inte göra något åt situationen så länge polisresursen riktas till gängkriget.