Här är de tre kvinnorna, 24, 23 och 27 år gamla, som i går slängdes ut från en rättssal i Göteborgs tingsrätt. Chefsrådmannen hävdar att han vill kunna se alla i rätten i ansiktet, medan kvinnorna tycker deras medborgerliga rättigheter har kränkts. Foto: Markus Hankins
Här är de tre kvinnorna, 24, 23 och 27 år gamla, som i går slängdes ut från en rättssal i Göteborgs tingsrätt. Chefsrådmannen hävdar att han vill kunna se alla i rätten i ansiktet, medan kvinnorna tycker deras medborgerliga rättigheter har kränkts. Foto: Markus Hankins

Kvinnorna kastades ut ur rättssalen

Publicerad
Uppdaterad
Kvinnorna bar niqab, heltäckande slöjor - och kastades därför ur rättssalen.
Händelsen inträffade under en häktningsförhandling vid Göteborgs Tingsrätt i går.
- Domaren bara viftade med handen mot oss och fick vakterna att stoppa oss, säger en av dem till GT.
Den man som i september greps vid ett tillslag mot misstänkt terrorverksamhet sitter häktad, misstänkt för förberedelse till mord. Vid gårdagens häktningsförhandling vid tingsrätten i Göteborg hamnade dock helt andra personer i fokus - åhörarna.
Tre kvinnor klädda i heltäckande slöjor, så kallade niqab, ville gå in i rättssalen men stoppades av en vakt. Då bestämde chefsrådman Stefan Wikmark att de inte fick komma in.
- Jag har till uppgift att ta ansvar för ordningen i rättssalen. Och då tycker jag att det är ett minimikrav att man ska kunna se ansiktet på folk, säger han.
Med hjälp av TV4 Nyheterna Göteborg fick GT i går träffa den drabbade trion, 24, 23 och 27 år gamla, som var riktigt förbannade.
- Vad är vi anklagade för? Vilket brott är det vi kan misstänkas för? Den här behandlingen känns väldigt kränkande, säger 24-åringen.

Ryggradslöst beslut

De tycker att beslutet från chefsrådmannen var ryggradslöst.
- Han hade inte ens kurage att prata direkt med oss och motivera sitt beslut utan viftade bara med handen, säger 27-åringen och visar gesten de möttes av.
Men Stefan Wikmark har inte fått särskilt många reaktioner från andra på jobbet.
- Men jag antar att kollegor håller med mig, säger han.
Händelsen fick redan under gårdagen uppmärksamhet i flera medier, men Stefan Wikmark tycker inte att det borde vara någon stor grej.
- En rättssal är ingen vanlig samlingssal. Det är möjligt att det är en kollision mellan svenska regler och andra kulturer, men det handlar som sagt om ordningen i rättssalen, säger han.
Samtidigt anser de tre kvinnorna som bär niqab att det hela borde ha skötts snyggare.

"Kunde legitimerat oss"

- Om de hade frågat oss kunde vi ha legitimerat oss precis som vi gör på banken.
- Men de var inte intresserade utan verkade ha bestämt sig på förhand att våra rättigheter som medborgare inte var desamma som andra människors, säger 24-åringen.
Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER