Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnorna kastades ut ur rättssalen

Här är de tre kvinnorna, 24, 23 och 27 år gamla, som i går slängdes ut från en rättssal i Göteborgs tingsrätt. Chefsrådmannen hävdar att han vill kunna se alla i rätten i ansiktet, medan kvinnorna tycker deras medborgerliga rättigheter har kränkts.
Foto: Markus Hankins

Kvinnorna bar niqab, heltäckande slöjor - och kastades därför ur rättssalen. 

Händelsen inträffade under en häktningsförhandling vid Göteborgs Tingsrätt i går. 

- Domaren bara viftade med handen mot oss och fick vakterna att stoppa oss, säger en av dem till GT.

Den man som i september greps vid ett tillslag mot misstänkt terrorverksamhet sitter häktad, misstänkt för förberedelse till mord. Vid gårdagens häktningsförhandling vid tingsrätten i Göteborg hamnade dock helt andra personer i fokus - åhörarna.

 Tre kvinnor klädda i heltäckande slöjor, så kallade niqab, ville gå in i rättssalen men stoppades av en vakt. Då bestämde chefsrådman Stefan Wikmark att de inte fick komma in.

 - Jag har till uppgift att ta ansvar för ordningen i rättssalen. Och då tycker jag att det är ett minimikrav att man ska kunna se ansiktet på folk, säger han.

 Med hjälp av TV4 Nyheterna Göteborg fick GT i går träffa den drabbade trion, 24, 23 och 27 år gamla, som var riktigt förbannade.

 - Vad är vi anklagade för? Vilket brott är det vi kan misstänkas för? Den här behandlingen känns väldigt kränkande, säger 24-åringen.

Ryggradslöst beslut

 De tycker att beslutet från chefsrådmannen var ryggradslöst.

 - Han hade inte ens kurage att prata direkt med oss och motivera sitt beslut utan viftade bara med handen, säger 27-åringen och visar gesten de möttes av.

 Men Stefan Wikmark har inte fått särskilt många reaktioner från andra på jobbet.

 - Men jag antar att kollegor håller med mig, säger han.

 Händelsen fick redan under gårdagen uppmärksamhet i flera medier, men Stefan Wikmark tycker inte att det borde vara någon stor grej.

 - En rättssal är ingen vanlig samlingssal. Det är möjligt att det är en kollision mellan svenska regler och andra kulturer, men det handlar som sagt om ordningen i rättssalen, säger han.

 Samtidigt anser de tre kvinnorna som bär niqab att det hela borde ha skötts snyggare.

"Kunde legitimerat oss"

 - Om de hade frågat oss kunde vi ha legitimerat oss precis som vi gör på banken.

 - Men de var inte intresserade utan verkade ha bestämt sig på förhand att våra rättigheter som medborgare inte var desamma som andra människors, säger 24-åringen.