Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna kastades ut ur rättssalen

Här är de tre kvinnorna, 24, 23 och 27 år gamla, som i går slängdes ut från en rättssal i Göteborgs tingsrätt. Chefsrådmannen hävdar att han vill kunna se alla i rätten i ansiktet, medan kvinnorna tycker deras medborgerliga rättigheter har kränkts.Foto: Markus Hankins
Kvinnorna bar niqab, heltäckande slöjor - och kastades därför ur rättssalen.
Händelsen inträffade under en häktningsförhandling vid Göteborgs Tingsrätt i går.
- Domaren bara viftade med handen mot oss och fick vakterna att stoppa oss, säger en av dem till GT.
Den man som i september greps vid ett tillslag mot misstänkt terrorverksamhet sitter häktad, misstänkt för förberedelse till mord. Vid gårdagens häktningsförhandling vid tingsrätten i Göteborg hamnade dock helt andra personer i fokus - åhörarna.
Tre kvinnor klädda i heltäckande slöjor, så kallade niqab, ville gå in i rättssalen men stoppades av en vakt. Då bestämde chefsrådman Stefan Wikmark att de inte fick komma in.
- Jag har till uppgift att ta ansvar för ordningen i rättssalen. Och då tycker jag att det är ett minimikrav att man ska kunna se ansiktet på folk, säger han.
Med hjälp av TV4 Nyheterna Göteborg fick GT i går träffa den drabbade trion, 24, 23 och 27 år gamla, som var riktigt förbannade.
- Vad är vi anklagade för? Vilket brott är det vi kan misstänkas för? Den här behandlingen känns väldigt kränkande, säger 24-åringen.

Ryggradslöst beslut

De tycker att beslutet från chefsrådmannen var ryggradslöst.
- Han hade inte ens kurage att prata direkt med oss och motivera sitt beslut utan viftade bara med handen, säger 27-åringen och visar gesten de möttes av.
Men Stefan Wikmark har inte fått särskilt många reaktioner från andra på jobbet.
- Men jag antar att kollegor håller med mig, säger han.
Händelsen fick redan under gårdagen uppmärksamhet i flera medier, men Stefan Wikmark tycker inte att det borde vara någon stor grej.
- En rättssal är ingen vanlig samlingssal. Det är möjligt att det är en kollision mellan svenska regler och andra kulturer, men det handlar som sagt om ordningen i rättssalen, säger han.
Samtidigt anser de tre kvinnorna som bär niqab att det hela borde ha skötts snyggare.

"Kunde legitimerat oss"

- Om de hade frågat oss kunde vi ha legitimerat oss precis som vi gör på banken.
- Men de var inte intresserade utan verkade ha bestämt sig på förhand att våra rättigheter som medborgare inte var desamma som andra människors, säger 24-åringen.