Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnorna dominerar på Gamlestaden Jazz

Maria Rylander är en av två initiativtagare till Gamlestaden Jazz Festival. Foto: Calle Wärnelöw
Rigmor Gustafsson är en av festivalens stora dragplåster. Hon spelar ihop med Bohuslän Big Band lördag den 2 maj. Foto: Magnus Selander
Maria Rylander och Eric Arellano är initiativtagare ill Gamlestaden Jazz Festival som arrangeras 25 april - 2 maj. Foto: Calle Wärnelöv

GÖTEBORG. Gamlestaden Jazz Festival är den första – och hittills enda – festivalen som går mot trenden. Medan endast tio procent av artisterna på Emmabodafestivalen, Sweden rock och Summerburst 2014 var kvinnor är majoriteten av artisterna på Gamlestaden Jazz Festival kvinnor.

– 55 procent av de artistakter vi har bokat är kvinnor. Det är siffror som vi är stolta över och hoppas ska kunna inspirera andra festivalarrangörer, säger initiativtagare och arrangör Maria Rylander.

Gamlestaden jazz festival

Arrangerades för första gången 2014.

Initiativtagare är Maria Rylander och Eric Arellano.

Förra året pågick festivalen i två dagar, i år pågår den i en hel vecka.

Festivalen samarbetar med lokala jazzklubbar och är på ett nytt ställe varje dag under veckan.

Festivalen bjuder på allt från gungande världsmusikinfluenser och experimentella improvisationer till upphottad standardjazz.

Huvudakter är Snarky Puppy, Rigmor Gustafsson & Bohuslän Big Band, Malin Wättring, Anna Lundqvist Quartet och Soil Collectors.

Festivalveckan avslutas med en familjedag på Kvibergs Kaserner. Den är gratis för alla och kommer att erbjuda ansiktsmålning, ballongkonst och konserter med musik från kulturskolor och Lina Nyberg Musikfamiljen.

För andra året i rad arrangeras Gamlestaden Jazz Festival i Göteborg, en festival som har växt och utvecklats en hel del sedan i fjol. Att artistbokningen skulle vara jämställd var något som föll sig naturligt.

– Jämställdhet är något som genomsyrar hela vår organisation. Vi har jämställdhet i våra bokningar och vi som jobbar med festivalen är en jämställd arbetsgrupp. Det är helt enkelt så vi jobbar, säger Maria Rylander.

Arrangörerna hoppas att deras jämställda artistbokning ska komma att inspirera andra festivalarrangörer att också börja jobba mer jämställt.

– Vi har inte stött på några svårigheter i vårt arbete med det här och det är det värt att prata om, säger Maria Rylander.

Panelsamtal för att lyfta jämställdheten

Gamlestaden Jazz Festival arrangeras 25 april – 2 maj och då kommer det att finnas möjlighet till att både lyssna på jazz och jamma med runtom i stan. Men Maria Rylander utlovar även diskussioner om jämställdhet. På söndag kommer ett panelsamtal att äga rum på Frilagret där panelen ska lyfta upp jämställdhetsfrågan, diskutera hur man får en och varför man ska ha en jämställd festival.

"En jazzbomb i Göteborg"

Maria Rylander säger att jazz är en mansdominerande musikgenre men just den typen av jazz som festivalen representerar är mer jämställd överlag. Det är en bred grupp artister som ska spela på årets upplaga av festivalen med namn som bland annat Snarky Puppy, Rigmor Gustafsson & Bohuslän Big Band och Soil Collectors.

– Det kommer att bli en jazzbomb i Göteborg där musiken dyker upp överallt i stan och bjuder publiken på fantastisk musik, säger Maria Rylander.

Mer information om festivalens program hittar du på deras hemsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!