Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnor tvingas vänta på assisterad befruktning i 4 år

Sahlgrenska universitetssjukhuset har inte resurser nog när det kommer till assisterad befruktning. Foto: TT NYHETSBYRÅN
I Örebro och Uppsala har det genomförts mellan 100 och 200 donationsbehandlingar med ensamstående kvinnor, jämfört med sju i Göteborg. Foto: Shutterstock

I Göteborg kan ensamstående kvinnor som vill genomgå assisterad befruktning tvingas vänta fyra år.

Det är längst i Sverige, uppger Ekot.

Det gör att många av kvinnorna i stället reser till Malmö.

Sedan 2016 får ensamstående kvinnor genomgå assisterad befruktning i Sverige. Men det är stora skillnader i väntetid runtom i landet, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Längst är den i Västra Götaland: Fyra år.

Det gör att många kvinnor från Göteborgsområdet i stället åker till Malmö.

Reser till Malmö för assisterad befruktning

– 20 procent av patienterna som gör spermiedonationsbehandling i Malmö är från Göteborgsregionen, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Ekot.

Tidigare har hon sagt att Sahlgrenska i Göteborg saknar resurser. Där har man genomfört sju behandlingar på ensamstående kvinnor – medan man vid Skåneuniversitetssjukhus har gjort 350 stycken, enligt Ekot.

Det är 50 gånger så många.

I Västra Götalandsregionen vill man nu undersöka om det på ett effektivt sätt går att minska väntetiden. Det säger Jonas Andersson, L, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

800 behandlingar i Sverige

På Ekots fråga om det är orättvist mot Skåne att kvinnor i stället tvingas vända sig dit svarar han:

 – Ja, det kan man möjligen säga om just detta området. Men vi har väldigt många medicinska områden där patienter rör sig mellan olika delar av landet. Det kan nog förekomma det omvända också.

Totalt har det gjorts drygt 800 behandlingar i Sverige, varav mellan 100 och 200 i Uppsala och Örebro. Det är sen tidigare även vanligt att kvinnor åker till Danmark för assisterad befruktning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!