Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnlig psykolog skickade sexmeddelanden till klient

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

En kvinnlig psykolog från Göteborg anmäldes till Ivo förra året efter att ha skickat sexmeddelanden till en manlig patient. Nu kan kvinnan komma att tvingas genomgå en treårig prövotid efter att hon även blivit anmäld till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

”Behandlaren har betett sig på ett sätt som är gravt olämpligt”, skriver vårdgivaren i sin anmälan till Ivo.

När händelserna ägde rum i fjol arbetade psykologen i fråga hos en digital vårdgivare inom psykologi och psykoterapi, där vården sker i chatt och videoformat. Psykologen ska enligt nyhetsbyrån Siren skickat olämpliga meddelanden av en sexuell karaktär till en av sina manliga patienter.

Patienten, som sökt vård för ångest, hörde av sig till vårdgivaren och uppgav att han hade känt sig illa behandlad och kränkt av psykologens beteende. Vårdgivaren inledde därmed en utredning och upprättade en anmälan där de skriver att ”Vi kan konstatera att incidenten var mycket allvarlig, både för patienten och för oss som vårdgivare”.

”Provocerat, förnedrat och förminskat”

Vårdföretaget menar i sin anmälan att psykologen har betett sig på ett sätt som är gravt olämpligt och att hon har åsidosatt sitt ansvar som professionell behandlare. Vidare beskriver de i sin anmälan att kvinnan ska ha provocerat, förnedrat och förminskat patienten.

Ivo anmäler nu vidare kvinnan till Hälso– och sjukvårdens ansvarsnämnd. Tillsynsmyndigheten skriver i sin anmälan att det är av största vikt att behandlare inte missbrukar sin makt gentemot patienten. De vill därmed se en prövotid för psykologen på tre år där hennes yrkesutövning kan följas upp.

Uttrycker djup ånger

Psykologen själv har enligt anmälan utryckt att hon är djupt ångerfull över hur hon bemötte patienten och menar att hon själv mådde dåligt vid tidpunkten. Hon framhåller även att arbetsgivaren inte hade några begränsningar i hur många patienter man kunde behandla åt gången, och att hon i efterhand har insett att hon hade för många patienter för att kunna bedriva en god vård för var och en av dem.

Vårdgivaren skriver i sin anmälan att de inte har identifierat någon intern rutin eller process som felat, utan att händelsen beror på psykologens beteende, som strider mot grundläggande yrkesetiska principer

SE MER: