Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstanken: Kvinna utnyttjade pojkar sexuellt på ungdomshem

En lex Sarah-anmälan har kommit in till Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Pojkar på ett ungdomshem i Västsverige ska ha utnyttjats sexuellt av en kvinna i personalen. 

Det framgår av en lex Sarah-anmälan.

Ungdomshemmet där övergreppen ska ha skett, tar emot pojkar med olika former av särskilda vårdbehov. Det rör sig bland annat om drogberoende och kriminalitet. 

Men under tiden som pojkarna har varit inskrivna på hemmet, ska alltså flera av dem ha utnyttjats sexuellt av en kvinna i personalen.

Det framgår av en lex Sarah-anmälan som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Enligt anmälan ska kvinnan tidigare ha omplacerats från en annan avdelning till den aktuella avdelningen, bland annat på grund av ”ett gränslöst agerande mot ungdomar”. 

Men detta dokumenterades aldrig.

”Får inte ske”

I anmälan står det att läsa att ”händelserna har inneburit ett allvarligt hot mot ungdomarnas säkerhet och hälsa.”

– Sådant här får inte ske och vi tar det på stort allvar, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Statens institutionsstyrelse, till Siren.

Övergreppen uppges ha skett i januari, och i samband med att de uppdagades togs den anställda kvinnan ur tjänst och anmäldes till myndighetens personalansvarsnämnd. Hon har också polisanmälts för sexuellt ofredande. 

Händelsen har även utretts internt enligt lex Sarah. 

– Utredningen har kommit fram till att vi har brustit i dokumentation och uppföljning, och det ska vi nu förbättra, säger Stefan Hell Fröding till Nyhetsbyrån Siren.