Kvinnlig lärare hade sex med 16-årig elev

Efter en intim kontakt i en av skolans lokaler inför ögonen på andra elever avskedades läraren. OBS, genrebild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den kvinnliga läraren hade sex med en av sina grundskoleelever vid ett flertal tillfällen. Efter en intim kontakt i en av skolans lokaler inför ögonen på andra elever avskedades läraren.

Nu vill Skolinspektionen att kvinnan ska fråntas sin lärarlegitimation. 

Förhållandet mellan läraren som är i 40-årsåldern och den 16-årige eleven hade pågått under flera månader. Vid det första tillfället var eleven 15 år. Men i slutet av vårterminen 2018 fick skolledningen information om det.

Detta efter att flera andra elever på skolan i Västsverige blivit vittnen till ett av de intima mötena. I en av skolans lokaler hade eleven sina byxor neddragna och handen mellan sina lärares ben. De båda hade smekt varandra, enligt vittnesuppgifter.

Framträdande position

Läraren hade en framträdande position på skolan vid tillfället.

När skolledningen fick höra om sexmötet agerade man snabbt. En polisanmälan gjordes av skolan den 22 maj 2018. En utredning visade att läraren och eleven tidigare haft såväl oskyddat samlag samt att läraren utfört oralsex på eleven. Också dessa sexmöten hade skett i skolans lokaler.

Läraren hade en mentorsroll för eleven och undervisade eleven, bland annat i sex och samlevnad. Läraren satte också betyg för eleven i fråga.

Skolledningen stängde av läraren direkt. Strax efteråt sa läraren upp sin tjänst, något som Göteborgs-Posten var först med att rapportera.Satte betyg på eleven

Skolan såg särskilt allvarligt på historien eftersom man menade att det handlar om ett missbruk av elevens beroende och förtroendeförhållande. I en anmälan till Skolverket menade man att läraren inte längre är kompetent att undervisa yngre elever eftersom det finns risk för att detta ska hända igen.

Man hävdade därför i sin anmälan att läraren bör bli av med sin legitimation.

Skolinspektionen kom i dagarna fram till samma sak. Man skriver i beslutet: ”Skolinspektionen yrkar i första hand att Lärarnas ansvarsnämnd återkallar YY:s legitimation och i andra hand att hon meddelas en varning.”

Läraren har erkänt de faktiska förhållandena. Hon säger i utredningen att hon ”begick ett stort misstag och uppförde sig olämpligt i yrkesrollen under delar av vårterminen 2018 då hon hade en olämplig kontakt med en elev i årskurs 9.” Men hon hävdar också att det var eleven som var drivande och tog initiativen till de fysiska kontakterna vid alla tillfällen.

GT har sökt skolan.