Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnlig läkare odlade knark hemma – får tillbaka legget

(Genrebild).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Kvinnan och hennes sambo hade odlat kilovis med cannabis hemma, som de sedan sålde vidare.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

Efter att ha dömts för grovt narkotikabrott fick en kvinnlig läkare i 30-årsåldern sin legitimation återkallad.

Men nu har förvaltningsrätten rivit upp beslutet. Det visar handlingar som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Under flera års tid hade läkaren och hennes sambo odlat kilovis med cannabis i sitt hem och sedan sålt drogen vidare. Paret åtalades, och även om domstolen bedömde att läkaren hade haft en mindre aktiv roll än sambon, dömdes hon till fängelse för grovt narkotikabrott. 

Tingsrätten dömde henne till två års fängelse, ett straff som hovrätten senare sänkte med sex månader. Sänkningen motiverades med att läkaren ”kommer att förorsakas mycket allvarliga men i sin yrkesutövning till följd av att hon döms för grovt narkotikabrott.”

Efter domen valde Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd också att återkalla kvinnans läkarlegitimation – ett beslut som hon senare överklagade. 

Får stöd av arbetsgivaren

Läkaren angav flera skäl till varför hon borde få behålla sin legitimation. Bland annat beskriver hon sig själv som medberoende i sin sambos missbruk, men att relationen nu är slut och att hon i dag lever under ”stabila och ordnade livsförhållanden”. 

Läkaren får också stöd från sin tidigare arbetsgivare, som i ett yttrande skriver att hon gjort ett mycket gott arbete och ”är uppskattad av patienter och kollegor”.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansåg i sin tur att överklagandet borde avslås. Myndigheten ifrågasätter inte kvinnans medicinska kompetens, men anser samtidigt att brottet hon dömts för skadat hennes förtroende som läkare.

IVO skriver vidare att det är ”problematiskt att hon i yrket kommer att möta personer med missbruksproblematik och hantera narkotikaklassade läkemedel.”

Beslutet rivs upp

Förvaltningsrätten har nu fattat beslut i frågan, och domstolen väljer att gå på läkarens linje. 

Beslutet om att återkallandet av legitimationen rivs upp och läkaren ska i stället genomgå en treårig prövotid.

Även förvaltningsrätten anser att läkarens förtroende är skadat, men att brottet hade sin grund i kvinnans personliga förhållanden. Domstolen menar att läkare hade ett starkt medberoende i förhållande till sin dåvarande sambo, som man menar var drivande i brottet.

SE OCKSÅ: Läkare antastade patient – jobbade vidare i två år