Den 10 februari förra året åtalades kvinnan, som är i 50-årsåldern, vid Göteborgs tingsrätt. Hon var då misstänkt för två fall av olovlig körning och grovt rattfylleri. Foto: Anders Ylander
Den 10 februari förra året åtalades kvinnan, som är i 50-årsåldern, vid Göteborgs tingsrätt. Hon var då misstänkt för två fall av olovlig körning och grovt rattfylleri.  Foto: Anders Ylander

Kvinnlig läkare körde med 3,0 promille

Publicerad

Det var inte första gången den kvinnliga läkaren i Göteborg körde rattfull.

När hon åkte dit en augustidag 2013 hade hon 3,00 promille i blodet.

Nu drar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd in hennes läkarlegitimation.

Den 10 februari förra året åtalades kvinnan, som är i 50-årsåldern, vid Göteborgs tingsrätt. Hon var då misstänkt för två fall av olovlig körning och grovt rattfylleri.

I det första fallet hade kvinnan kört med 3,00 promille i blodet på en gata i Göteborg när hon stoppades av polisen. Hon hade vid det tillfället sitt körkort indraget.

I samma åtal var hon misstänkt för att ha kört bil med 2,64 promille i blodet. Även denna gång körde hon bil med indraget körkort. Den 4 december förra året kom domen på tre månaders fängelse för grov olovlig körning och grovt rattfylleri. Vid något tillfälle körde hon rattfull till jobbet som läkare.

Ingen kontraktsvård

Kvinnan har erkänt gärningarna men minns inte den andra händelsen eftersom hon var så berusad, men ett vittne såg läkaren vid det tillfället.

Hon har tidigare dömts för grovt rattfylleri, 2009 och 2013. Då fick hon skyddstillsyn. Men i den senaste domen framkommer att kvinnan inte varit intresserad av att få kontraktsvård och det var därför hon fick fängelse.

I april förra året fick inspektionen för vård och omsorg (IVO) ärendet på sitt bord och myndigheten yrkade på att återkalla läkarlegitimationen, något som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, den 28 december 2015, nu också gjort med omedelbar verkan.

Kvinnan har varit läkare sedan 2000 och var anställd via ett bemanningsföretag hos en privat vårdgivare. Det var den vårdgivaren som anmälde läkaren till IVO.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER