Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnans liv – åren innan misstänkta människorovet

Bebisen hittades välbehållen på Coops parkering i Bäckebol. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan greps kort efter bebisen återfanns. Foto: HENRIK JANSSON / EXPRESSEN / GT
En stor sökinsats inleddes för att leta rätt på flickan. Foto: HENRIK JANSSON

Hon levde ett ordnat liv – men för drygt åtta år sedan tog allt en ny vändning.

Efter att ha utvecklat ett missbruk har en 39-årig kvinna dömts för flertalet snatterier och för våld mot tjänsteman.

Nu har hon anhållits, skäligen misstänkt för att ha kidnappat en sex månaders bebis som låg och sov i sin barnvagn.

En flicka, bara sex månader gammal, försvann i en barnvagn utanför en förskola i Hisings Kärra i Göteborg under tisdagen.

Polisen beslutade att inleda en särskild händelse kort efter larmet och stora resurser – bland annat helikopter och hundpatruller – kopplades in i sökandet.

Efter en två timmar stor sökinsats kunde flickan återfinnas på den stora parkeringen utanför Coop Forum i Bäckebol. 

Kort därefter kunde en 39-årig kvinna gripas, misstänkt för att ha rövat med sig flickan. Under onsdagen anhölls kvinnan, skäligen misstänkt för människorov.

- Den misstänkta kvinnan har nu fått en offentlig försvarare och förhör kommer att genomföras under eftermiddagen i dag. I övrigt arbetar vi vidare med sedvanliga utredningsåtgärder som bland annat att säkra spår, förhöra vittnen och liknande, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Hedvig Lundblad, i ett pressmeddelande. 

Flickan återfanns i Bäckebol. Foto: HENRIK JANSSON

Den misstänkta kvinnan är känd av polisen sedan tidigare och har dömts för flera olika brott. Bland annat för flera fall av snatteri och stöld i butiker.

Senaste gången – 2017 – då hon dömdes för fyra tillfällen av snatteri samt ett fall av stöld. Den gången blev påföljden, utöver dagsböter, också villkorlig dom.

Året dessförinnan, 2016, dömdes hon för ett tillfälle av snatteri. Under 2015 dömdes hon för två fall av snatteri. Påföljden för dessa brott blev dagsböter.

 

 

Dömdes för våld mot tjänsteman

Under 2015 dömdes hon för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman efter att ha uppträtt aggressivt, skrikit grova könsord, spottat på och gett sig på två kvinnliga poliser i en bostad.

”Det verkade vara så att NN har gått bärsärk i lägenheten och hennes beteende styrkte den misstanken.”, vittnar en av poliserna om i domen.

Efter händelsen hade den poliskvinna som utsatts för mest våld kala fläckar på sitt huvud, efter att ha blivit dragen i håret, samt klös och rivmärken på hals och armar.

I förhör med polis kunde den misstänkta kvinnan varken förneka eller erkänna handlingen, då hon menade att hon inte kommer ihåg händelsen.

I samband med att den misstänkta kvinnan dömdes för våld mot tjänsteman framgår det att kvinnan fram tills bara några år tidigare hade levt ett ordnat liv, men att detta tog en vändning när hon fastnade i missbruk.

2017 tvångsomhändertogs hon enligt lagen om vård av missbrukare.